Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Vi sväljer okritiskt det mesta


Det källkritiska misstaget




Pratet går

lyssnas, förändras,

förs vidare.


Vi låter oss ofta

luras av fabuleringar

och lögner.


TV:n basunerar ut

sanningar, som inte

är sanna.


Tidningen påstår

mängder som vid

närmare kontroll

inte stämmer.


Läroboken uttalar sig

förenklat och kategoriskt

- så här är det.

Men riktigt sådan

är verkligheten inte.


Vårt eget minne

tror vi fungerar som

en kamera och

bandspelare.

Vi var ju med,

så vi minns korrekt,

tror vi....


Vi tar dagligen

och stundligen

till oss

som sanningar

mängder av felaktiga påståenden.


De källkritiska misstagen

leder till andra misstag

utifrån de upplevt sanna

uppgifterna.


Den kritiska prövningen

av påståenden

sätts alltför ofta ur spel.




Fri vers av boen
Läst 282 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2007-12-05 23:26



Bookmark and Share


  nettus
Hej MR B,, är det detta som kallas,,från en liten kyccklings fjäder kom en hel hönsgård?=??
2007-12-21

  drakbruden VIP
Mycket sant! Att vara källkritisk är viktigt. Samt att inse att sanningen är olika för alla människor.
2007-12-15

  charlotte hedendahl
Bra och insiksfullt skrivet!
2007-12-06
  > Nästa text
< Föregående

boen
boen