Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det är visst svårt att tvätta bort vissa influenser. Tack för att påpeka det, Shininkagemusha. Enligt dina synpunkter, Silver, skrev jag även om hela sista hälften.


Gruvan

En gruva, en gruva.
Den döljer sitt byte.
Den reder sitt kvällsmål
På träl och på bryte.
Den viskar sitt mörker,
Den kläder sitt minne
I urbergets rötter
Som vrider dess sinne.
Och hör du dess tunga
Sin visdom förklara
Så fly från din boning,
Låt skuggorna vara!
Jag ber dig, du skygga.
Med slägga och kedja
Vi släpar vår malm till
En rasande smedja.
Där river den hunger
Av ångande hetta,
En gruva, en gruva
Du aldrig kan mätta.




Bunden vers (Rim) av Paedur
Läst 425 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2007-12-18 01:21



Bookmark and Share


  Carola Zettergren
Dramatiskt med magisk tyngd!
Snyggt poetat!!!!
2008-02-10

  Burn
gillar verkligen din stil...o att skriva om en gruva... jordiskt... grundande.. o urminnesaktigt...härligt innehåll i en härlig dikt!
2008-01-01

  "Silver" VIP
Åh, vilket lyft den fick - nu håller hela texten samma ton rakt igenom!
2007-12-23

  "Silver" VIP
De första åtta raderna/verserna är i mina ögon rysande perfekta, rader att läsa om och om igen:

En självklar perfekt takt och välavvägda ordval är grunden för det hela. Personifieringen av gruvan är också den ett skickligt grepp. Den reder sitt kvällsmål, kläder sitt minne och en process pågår med dess sinne. Allt i perfekt skriven form och samklang med naturen runt omkring. Mycket imponerande.

Gruvan är en miljö som återkommer i din diktning och personligen fascineras jag av sådana skildringar där någon längtar ut ur ett skeende.

Diktens andra del skulle eventuellt kunna arbetas mer med? Eftersom den är så formfulländad i första, känns det som om den tappar med halvrimmet kedjan/bedja - går det att formulera om det, så det kan bli \"bedjan\", till exempel?

Samma sak med gruva/uvar, men hela ordet \"uvar\" där känns lite nödrim för mig, om man jämför med diktens övriga nivå.

En nivå, som är underbar att läsa!
2007-12-23

  Shininkagemusha
Vassego, och nu när det är ändrat drar vi streck. det hände inte, har aldrig skett. ;)

Jag gillar sagan här och är nyfiken på om det finns en helhet det här är en pusselbit i. Det ser jag fram emot i så fall.
2007-12-18

  Shininkagemusha
Jag studsar på \"skuggorna ruva\" Tolkienknarkare som jag är. Går det att hitta alternativ?
2007-12-18
  > Nästa text
< Föregående

Paedur
Paedur