Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Social kompetens för vad???


Social inkompetens kan vara bra




Begreppet social kompetens
och vad det i praktiken kan
innebära framstår ofta som
mycket suspekt.


Det finns viktigare
värden än att vara trevlig
och att i varje läge samarbeta.


Mycket jävelskap har skapats
genom att människor varit
s.k. socialt kompetenta
(dvs inte tänkt kritiskt,
inte sagt ifrån, inte anmält,
okritiskt följt gruppen etc).


Ett exempel utgör den
sociala kompetens som
möjliggjorde nazisternas
framryckning och förintelse-
operationer.


Med kritiskt tänkande,
en medveten värdegrund
och självständigt omdöme
är det möjligt att stå
på sig och göra motstånd
mot dumheter och
anpassligt medlöperi,
men kanske till priset
av att anses som
socialt inkompetent.


S.k. social kompetens
kan vara inkompetens
sett ur andra perspektiv
och social inkompetens
kan vara kompetens,
om den ses ur andra
perspektiv.

Påstådd social kompetens
kan då och då likna
idioti.




Fri vers av boen
Läst 408 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2007-12-28 20:21



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Helt enormt bra och väldigt sant!
Hävdar man sanningen blir man alltid betraktad som ond.
2007-12-28

    Trast
Bra! Socialt kompetent är ett nästan lite småfascistiskt begrepp tycker jag! Leve de socialt inkompetenta!
2007-12-28
  > Nästa text
< Föregående

boen
boen