Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

När stjärnorna speglas i ödsliga vatten

När mörkret har fallit på tankarnas fönster
Och härden har falnat för gott
Då hittar en viskning på tidernas mönster
Sin väg till mitt krossade slott.

Du når min förlorade, kraftlösa hand,
Mitt töcken sitt byte kan gömma.
Där nere på botten med sorgernas band
Jag bundits och lämnats att glömma.

I brunnen där stenarna känner igen
Min trasade, ovana röst,
Där faller ditt blad till en ugglornas vän.
Där fångar jag ord i mitt bröst.

Som enda förplägnad jag läser ditt minne
Om tiggarens vandring på jorden.
Jag dricker den trösten, den stillar mitt sinne.
Du skrev de förlösande orden.

Du visar mig gläntan där svalorna dyker
Och timmar när skuggan blir lång.
Din Pajso än porlar, din mila än ryker,
Din spelman än sjunger sin sång.

Jag ryter min ekande vilja på vinden,
På ängarna slår jag min skörd.
Men där i den skogen det blöter på kinden
En tomhet så tyst och förstörd

Du lämnade kvar den oändliga natten
Som backstugusittarna ser
När stjärnorna speglas i ödsliga vatten
Du lever och skriver ej mer.




Bunden vers (Rim) av Paedur
Läst 732 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2008-01-11 07:43



Bookmark and Share


    snöö
En i mitt tyckte berörande dikt. Dessutom faller jag för rimmade texter som flödar så följsamt.
2009-01-31

  Anna H
Underbart vackert. Där vill man sätta sig på förstukvisten och se ut över tjärnen, se stjärnglansen i djupen. Du målar med yviga ord en värld där rymden är stor. Det här är precis sådär som jag vill känna, det eftertänksamma vemodet som föder insikter om livet och om hur det är att vara människa. Mycket snyggt skrivet!
2008-11-30

    Göte Holmlund
mkt bra..som en mobergsk hyllning till det \"enkla\" folket
2008-01-16

  Burn
Älskar denna blandning av melodiskt snittslad versrim, urskogsgammal närhet, och mänsklig smärta! Ger sån otrolig bild av hur vi hör ihop med den planet vi bor på. Uråldrig samhörighet... naturen och vi... dina dikter drar en så otroligt bakåt, in, mot och med vårt ursprung - Jorden. Att vi så hör ihop.

Och samtidigt den mänskliga positionen.. unik genom vår förmåga till självreflektion... där den brunnen får dubbel betydelse.. och trasigheten känns i jorden.. du väver ihop psyke och natur i dess gamla ursprung, där självmedvetenheten sticker upp som naturens högsta punkt... men också den ensammaste.

Men det finns också ett mycket starkt driv i dikten, en kraft som vill ut, och jag gillar dynamikskapandet som sker när hopplöshet och kraft presenteras sida vid sida.
2008-01-11

  Sanningsägaren VIP
ja vad ska en liten jag säga
om denna poesi
bara niger i vördnad
och petar lite däri
Vackert!
Åsa
2008-01-11

  Åsa Gustavsson VIP
Gillar också rytmen och spänningen.
2008-01-11

  Shininkagemusha
Smooth som silke. Saga i diktform eller dikt i sagoform; You be the Judge.
Asbra.
2008-01-11

  Larz Gustafsson VIP
My kind of poem!
2008-01-11
  > Nästa text
< Föregående

Paedur
Paedur