Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

I norrland sätter vi O före och då är det inte.....




O

De osagda orden
brinner bakom
allt det ogjorda

oavslutat
blev det

ofint
uddlöst och oroligt

osedda
ligger de oförlösta orden
i skumma hörn

orkar inte mer
oavsett

 

08.02.21

 

Dialektala sätt att uttrycka sig på. I västerbotten är det "o" och "a" och "en" bland annat.


"a Brita hon ha ogjort matn än" ( det skall inte vara nått e )
"en Tore han ha ofyre han. ( ofyre = ofarit=ej farit)

Ogjort, oätit, ostädat, osnyggt, oi, nej det sista "oi" är påhittat av nollåttor tror jag.

 

 

 




Fri vers av Lena Renman
Läst 453 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2008-02-23 13:25



Bookmark and Share


  jaghetersara
smart
2008-02-26

    eva m h
Kul språklektion!
Till dina o-ord har ett tillägg:
Min chefs barnbarn tyckte chefens sambo inte hade skor på fötterna. Det var nämligen flipp-flopps med rem mellan stor och pektå. Det var o-skor!
2008-02-24

    eternallove
jätte fin.! är själv nybörjare här men den va toppen!
2008-02-23

  Pauline Pousár
Så skönt att läsa.. :) Språk skall brukas! Frågan är går det någonsin att egentligen MISSbruka det? Jag tror inte det, det är till för att användas.. :)
Tack.. du gav mig en fin sak för kvällen =)
2008-02-23

    Lillemor
Härlig reflektion i fint format.
Applåder
2008-02-23

    Maria Malm
Så skönt med dialekter, att höra var folk kommer ifrån..och dikten är fint formulerad med sina o-n.
2008-02-23

  stella
Den här var inte alls oläslig! O-et är fint, det tyckte Eva Remaeus oxå - minns du: Ooo vad det låter bra!? :)
2008-02-23

  Maria Zena Viklund
Oavsett, är du en riktigt duktig poet!
2008-02-23

  katt.inc
Kul med lite dialekt och interlekt här på sidan, själv talar jag stockholmska här på västkusten, vilket jag kan säga inte alltid är så populärt.
2008-02-23

  devilsangel
Beundrar din fantasi *L*. Härlig text!
2008-02-23

    papillon
Jag skulle med bussen från Kattisavan in till Lycksele och var lite sent ute - jag frågade en gubbe på byvägen om den redan farit förbi. Han log så vänligt och svarade lugnande att, nej - \"n´e ny okommen\" - den har nyss inte kommit = den kommer strax. En grammatikalisk finess så god som någon.
2008-02-23
  > Nästa text
< Föregående

Lena Renman
Lena Renman