Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Så länge jag finns (Vidsträckta samtal 1)


- Rädd?
- Rädd, rädd, rädd.
- Rädd för vad?
- Tomhet, tystnad, intet.
- Varför intet? Vad kan finnas där?
- Allt. Vad som helst. Något obestämt.
- Är det skrämmande?
- Ja. Ja, det är skrämmande. Jag är rädd.

- Var befinner du dig?
- På golvet.
- Vilket golv?
- Jag vet inte. Mitt eget, någons. Alla golv är likadana. Horisontella.
- Varför sitter du på golvet?
- Ligger.
- Förlåt?
- Jag sitter inte, jag ligger.
- På golvet?
- Ja.
- Varför ligger du på golvet?
- Jag är rädd.
- Men varför på golvet?
- För att inte falla.
- Men om någon trampar på dig då?
- Det finns ingen här.
- Ingen?
- Kanske någon. Ingen som kan trampa.
- Kan du trampa?
- Jag ligger ner.
- Ja, men annars?
- Jag har fötter.
- Så?
- Så jag kan trampa.

- Är du fortfarande rädd?
- Lite. När jag tänker på det.
- På vad?
- Intet. Att falla.
- Tänker du ofta på det?
- Hela tiden.
- Så du är alltid rädd?
- Ja.

- Är det nära?
- Rädslan är nära.
- Men intet?
- Nej. Inte så länge jag finns.
- Varför är du då orolig?
- Rädd. Inte orolig.
- Är det inte samma sak?
- Oron hör till framtiden, rädslan till nuet. Jag är rädd därför att jag inte alltid finns.
- Vad menar du?
- Att jag inte alltid finns.
- När finns du inte?
- När jag faller.
- Vem är det då som faller?
- Någon annan. Inte jag.
- Vart tar då du vägen?
- Till intet.
- Och hur når jag dig där?
- Det gör du inte.
- Är det därför du är rädd?
- Mm.
- Men nu är jag här?
- Mm.
- Och du är ändå rädd?
- Rädd, rädd, rädd.




Prosa (Prosapoesi) av Zandra Flygh
Läst 722 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2008-03-20 20:14



Bookmark and Share


  Yrre VIP
Så nära till mig, till andra att inte finnas, grymt bra!
2010-08-17

    Bellissima
Ursäkta språkvalet, men fy-fan vad bra!!! Känner smaken av den existesiella ångesten, och minns min egen förvirrade och grubbliga tonårsperiod (där jag faktiskt ofta låg på golvet och tryckte, småknäpp som jag var). Tycker om repliken - Jag har fötter... så jag kan trampa. Inte behöver man vara rädd för att någon annan ska klampa på en när man gör det så bra själv.
Bravo! Applåd!
2008-08-25

    ej medlem längre
Underbar dialog där man anar det existensiella bråddjupet under de fårordiga replikerna. Påminner mig lite grann om Beckett som jag alltid har gillat, så det blir dagens största applåd till denna underfundiga och smått absurdistiska text! Och om du tvekar över vilket yrke du ska ägna dig åt så kan du ju alltid bli dramatiker...
2008-03-20
  > Nästa text
< Föregående

Zandra Flygh
Zandra Flygh