Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Hamlet

Jag står där på min scen
spelar Hamlet inför publik
då jag gör mina dåd
hör jag publikens applåd

jag spelar Hamlet
i en stor teatersal

jag spelar en roll
för att inte visa mitt
jag

jag byter skal
som kameleonten byter färg

jag står där på scenen
på Dramaten
spelar Hamlet inför publik




Fri vers av Elfrida
Läst 920 gånger
Publicerad 2005-07-04 08:50



Bookmark and Share


  Petter Boman
Tycker om den här. Mycket bra (och inte så långsökt) att använda teaterspelandet som en metafor för vårt vardagliga rollspel. Just det du skriver att man får applåder när man spelar sin roll stämmer tyvärr allt för bra. Får man fråga varför du valt att just omnämna Hamlet? Är det för all den ångest som finns i karaktären Hamlet, ångesten inför det han inte vill, hans förmåga att planera men aldrig komma till skott? Lite som vi i "verkligheten" ofta säger att vi inte ska spela roller, men i slutändan står vi ändå där och utväxlar artighetsfraser.

Jag tycker om dikten. Den känns enkel (i en positiv mening. Det svåra är inte alltid det bästa) och verklighetsförankrad. Känner mig lite kluven inför den sista strofen där du nämner Dramaten. Varför har du valt just Dramaten? Tycker att dikten hela tiden öppnar sig mot något större, diktjaget går från en begränsad scen till en stor teatersal till att bara spela (jag tolkar det som att diktjaget spelar överallt, även i offentligheten). Sedan tycker jag att det blir lite utav ett antiklimax med att diktjaget är låst till en viss scen, Dramaten. Jag tycker kanske att dikten skulle tjäna på att du öppnade den ännu mer där som en avslutning, det skulle kännas mer naturligt. Kanske "livets scen" (Nej, usch så klyschigt, stryk det!) eller bara ett "jag står och spelar Hamlet inför publik". Då har du inte låst texten till ett specifikt rum, utan rörelsen blir mot en "låst frihet", eftersom diktjaget spelar på större och större scener, men jag fortfarande inte frigöra sig eftersom han/hon fortfarande spelar, oavsett scen.

En väldigt bra dikt. Den fick mig att fundera. Tack för att du aktiverade mina hjärnceller en tisdagkväll! Och tack för en bra dikt.
2006-03-28

  Anna H
Ja det är väl så vi göra hela tiden, vi spelar en roll för att dölja våra jag. Bra beskrivet.
2005-07-04
  > Nästa text
< Föregående

Elfrida
Elfrida