Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En naturalists svar på de kristnas Te Deum. Något av det svåraste jag skrivit på länge, meningen var att i någon mån hålla mig till originaltexten men samtidigt omskriva den till naturdyrkan utan något som helst kristlig koppling. Originalet finns här


Te Natura


Dig, Naturen, vi hyllar: vi erkänner dig som enda varat.
Hela vår skara ditt eviga väsen dyrkar.
Åt dig all den jordliga mark, den höga himmel och universums kraft
med orkaner och jordskred oupphörligt tillkännager:
Heliga, heliga, heliga, alltets vara!
Himlen och jorden är full av din majestätiska härlighet.
Den ärorika kören av skogligt brus,
den underbara bekantskapen av blommande ängar,
den tacksamma skaran av jordliga vandrare, hyllar dig.
De heliga marker som sträcker sig världen över, bekräftar dig:
du oändliga skönhetens majestät;
din beådrande, sanne och ende Jord;
och den heliga rymd, alltets skådeplats.
O jord, du alltets krona!
Du är vårt eget fält i kosmos.
Du, som givit rum för människan att evolvera,
lät ej den minsta detalj förfela.
Du överkom de förödande effekterna av dödens krater,
på nytt du ställde din mark till grönska.
Du befinner dig mellan Mars och Venus,
på lagomt avstånd till vår sol.
Vi vet att du är vårt öde härskande.
Vi ber dig därför att vara oss tjänare nådig,
som du redan skänkt så mången gåva.
Låt oss förbli i denna sublima harmoni.
Fräls oss människor, o Natur, och helga din gröda.
Bevara vår miljö, och vi skall alltjämt frodas.
Varje dag vi tackar dig.
Och ditt namn vi hyllar, för evigt och för alltid!
O Natur, hjälp oss från synd idag.
Hav tålamod med oss, o Natur, hav tålamod.
Låt ditt förbarmande, o Natur, vara med oss,
vi hoppas så på dig.
O Natur, i dig vi har förtröstan; låt oss få din gunst!








Fri vers av Hassebasse
Läst 298 gånger
Publicerad 2008-07-17 14:49



Bookmark and Share


  Hassebasse
Det kom ju bara med en del av ingressen! Skandal.
Iaf, originalet finns här; http://www.preces-latinae.org/thesaurus/Trinitas/TeDeum.html

Prova gärna att läsa till Charpentiers Te Deum-version;
http://youtube.com/watch?v=pLVWOuwsl7c
Trevlig läsning!

2008-07-17
  > Nästa text
< Föregående

Hassebasse
Hassebasse