Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Till min dotter

Det handlar till stor del om mod, inte så mycket om talang, sa jag till min dotter när hon påstod att hon inte kunde, att det hon skrev var dåligt och löjligt.
Du håller på att bli vuxen nu och med det följer ofta en sviktande tro på sig själv, en tro att allt måste vara så himla bra för att duga. Tänk på alla böcker du läst, alla sånger du hört. Mycket tyckte du säkert var skit. Men de som skrev dessa böcker och dessa sånger vågade ändå ta chansen, och någonstans där ute fanns det människor som tyckte om det de gjort, även fast det inte var så bra. Annars skulle de aldrig fått chansen att ge ut sina böcker eller sånger.
Det handlar bara om mod. Kommer du ihåg när du gick i femte klass och du skrev en berättelse som du skickade in till en tidning? De publicerade den och du fick till och med betalt för den. Det fanns alltså någon som tyckte om det du skrev. Om du vågade då, varför inte våga nu?
Akta dig för att bli vuxen. När man är vuxen tror man att obetydliga saker är viktiga och måste gå före allt annat. Man tror att ett städat hem är viktigt. Att äga saker. Att ha ett jobb (som man egentligen inte trivs med) för att kunna köpa alla dessa saker man tror att man måste äga, det tror man är viktigt. Man blir rädd för att vara annorlunda, att inte passa in i mönstret. Ett mönster som man inte förstår och som man inte skapat för att passa just mig. Man blir livrädd för att inte duga i andras ögon. Fast allt det där är egentligen trams och betyder ingenting. Det viktiga är att göra det man själv vill och mår bra av. Akta dig därför för att börja äga saker och för att börja ta ansvar för andra och deras handlingar. Till slut blir det så mycket att ta ansvar för att du varken hinner eller orkar ta ansvar för dig själv.
Skriv det du vill, gör det du vill, och gör det på ditt sätt. Skicka dina texter till tidningar, bokförlag, vänner, far - och morföräldrar, ja, var du vill utom till papperskorgen. Du är ännu ung och många bokstäver kommer att passera genom din penna. Allt kommer inte att vara bra, men hittar du bara tillbaka till ditt mod och tron på dig själv ska du se att allt du gör kommer att duga.




Övriga genrer av odyne
Läst 679 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2008-08-02 22:58



Bookmark and Share


  Ewa-Britt Nilson VIP
Så bra skrivet!
Sin brinnande
känsla,skall man
ta sig an, den där,
är det,som bär här
och visar så rätt
vad man kan och
vem man är! Vilken
ledstjärna Din dotter har!
2008-08-05

  Michaela Dutius
Vilken vis mor din dotter har!
2008-08-02
  > Nästa text
< Föregående

odyne
odyne