Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vad, varför?


De skulle försvara landet
För ”vi” var anfallna
Av 3 länder och
Med en tonåring som kung

De var liksom ett slags
”jättejippo” verkar de som
Alla dessa svenskar
Och finnar som kämpade
Och de flesta dog

För vad?
För ett land som knappast hedrade dom
Annars än om de var döda
Vad tänkte de på i striden
När alla sköt mer eller mindre vilt
När dimman var krutrök
Och kulor ven däri
Dödens dimma

Vad tänkte de på, de få gånger
De såg kungens resesällskap
Vad tänkte de på, i den blöta leran
Eller när fötterna värkte
Och de frös

När de såg sina kamrater få benet avsågat
Eller själv fick en kula i kroppen
Vad tänkte de på, varför, varför varför
Allt för att några höga herrar
Skulle visa ”vad de kunde”
Men vad fasen kunde dom?

Vad bevisar det att krigen avgörs
Mellan 2 ”länder”
Där de mer eller mindre alltid
Begår övergrepp och rån
Av civila
Som Karl XII sa, ”bättre att föra krig
På annans mark”
Kan ligga nåt i det men det var
Ofta ”annans folk” med, inlejda

Och allt detta, meningslösa krigande
Genom årtusenden…
Allt detta lidande…
Gud sa till Kain ”din broders blod ropar”
Hur många bröder och systrars bloc
Ligger inte idag, och ropar
Alla de ”ohömnade” eller
Alla de meningslöst döda
Men var inte allt, meningslöst?
Vad tänkte de på?




Fri vers av LassO
Läst 176 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2008-10-02 00:52



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Ja, "Vad tänkte de på?"
Det undrar jag också...
2008-10-02
  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO