Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det är mitt Jämtland

 

Bortåt milsvid vy

över fjäll och alla vatten

över gröna fält av bönder fårat

och vildvuxna ängar med orkidé och landskapsblomma

längs skogsväg, gångväg och snårig stig

in mot djupaste granskog

 

Om sommaren alla båtar i hamn

guppande i glittervatten

och ljuset som aldrig vill ge upp om natten

Sommarstad och Storsjöyra med öl, musik och sång

 

Under samma sommar fast mörkare himmel

ljumma promenader i parken

längre skuggor på marken

längs upplysta små gator

och en sovande landsbygd dit stadslyktans ljus aldrig når

 

När träden i alléer längs Stuguvägen

så småningom blir färgglada konstverk

kyligare och mörkare med te och knastrande brasa

raggsockor och kofta som värmer

Sommarens lättsamma sinne byts ut

nu rustas för mörkare tider

 

och med vinden från väster blåser snart vinterns puderlika snö

in över rutnät av kullersten

över dött torg som nyplaneras

och köpmannahus

över caféernas alla tända ljus

över ny och gammal kyrka

biter märken i redan röda kinder

 

Med samma vind lyfter sedan de unga vilsnas önskan

Någon gång har de hört om något annat

något bättre

kanske om en större stad

om förverkligande av drömmar

 

Vinterstad vid Storsjöns strand visar så sitt ansikte utåt

medan vädersargade invånare vila sina i varm vårsol

Först när kylan släppt sitt grepp - inte förr

vaknar hopp om värme igen

Lättare inombords fastnar inte mörkret lika lätt

 

Bortåt milsvid vy

över fjäll och alla vatten

längs skogsväg, gångväg och snårig stig

in mot djupaste granskog

 

Det är mitt Jämtland

mitt fina Jämtland

 och här vill jag för alltid stanna

 

 




Övriga genrer av mejo
Läst 515 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2008-10-18 14:06



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

mejo