Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Juletid – julefrid – ingen frid?

När vi nu alla går mot juletid
låt oss då försöka att känna frid
men även komma ihåg de som inte får
fira jul även detta år

Människor som tvingas sova ute
under ett täcke av säckväv eller ett gjort av jute
människor som tvingas sova i tält
och tänk så många som är drabbade av svält

Tänk på alla på vår jord som lider
när Du sitter i hemmets värme i juletider
och när vi sitter vid vårat julebord
ska vi tänka på att det finns så mycken nöd på vår jord

En uteliggare som letar en plats att sova på
under julaftonens kväll, och han tittar då
in genom fönstren, och han tänker på förr
när även han firade jul och knackade på sin dörr …

…. som tomte var han då klädd för sina barn
men sen gick allt snett, han fastnade i alkoholens garn
och alla pengar gick till spriten, han förlorade familj och hem
nu går han här dyster och saknar dem

Men vi ska även tänka på alla som inte har mat
som nästan aldrig har något på sina fat
barn som svälter i andra länder
som går och räcker fram sina händer…

…. för att tigga sig en slant eller något att få i magen
för dessa små är vana att vara hungriga hela dagen
de vet inte betydelsen av ordet överflöd
för de är ständigt vana att svälta och gå i nöd


Så sänd en tanke till de som inte får fira någon jul
som går ensamma var dag, och inte känner något kul
i tillvaron deras, som är så dyster
men många av dem tänker ändå i juletid på stjärnans lyster

Den stjärna som lyste för tre vise män från Österland och ledde till ett stall
och ängeln som visade vägen till herdarna som gick på vall
till en krubba i Betlehem gick deras färd
det är den födelsen många firar i juletid över hela vår värld

Så tänk på varför vi egentligen firar denna helg, dessa dar
och var tacksam över vad Du egentligen har
för det finns så många i världen som går i nöd
som skulle blir så glada, bara för en liten bit bröd …..




© Ted Örnberg 2008 (text)




Bunden vers (Rim) av Eaglemountains VIP
Läst 378 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2008-11-19 10:52



Bookmark and Share


  MeAmmie VIP
Julen finns ju för både fattig och rik men för den fattige kan den innebära en stor sorg,hunger,längtan. Hoppas med hela mitt hjärta att någon får barmhärtighet av någon denna jul. Dikten är bra skriven och texten är både mänsklig och ödmjuk. Men vackra ord beskriver du våra medmänniskors nöd.
2008-11-21

  anits VIP
Så fint och tänkvärt skrivit,
hur många barn idag, vet
varför vi firar jul?
2008-11-19

  Bibbi VIP
Så många tänkvärda ord.
Applåd!
2008-11-19

  Ewa-Britt Nilson VIP
Så det är, vi som har
kan ju ur vår börs ta
och ge till dom, som
inget har, delad glädje
blir ju dubbel glädje!
*****************
2008-11-19

    ej medlem längre
Fint och tänkvärt!
2008-11-19

  Maria T
Så många goda tankar du sänder.
Jag instämmer helt i dina tankar
2008-11-19

    ej medlem längre
Jättebra skrivet!
2008-11-19
  > Nästa text
< Föregående

Eaglemountains
Eaglemountains VIP