Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tsodilo är en kultplats i nordvästra Botswana med mer än 4500 klippmålningar. Den vördas av lokalbefolkningen och bär spår av mänskliga aktiviteter under mer än 100 000 år. Inspirerad av poeten Borolong Seboni och en resa till Botswana




Vindsånger

 

Vinden sjunger i kalahariöknen

Smeker den torra jorden

Plantor tärda och härdade i torka

Bär en sång om längtan efter regn 

Välsignat med hopp om god skörd

Sjunger lekande i kvinnors kjolar

Viskande sin visdoms harmonier

Över Botswanas savanner

Öknar och bushlandskap

 

Tsodilo härskar över landskapet

Hälsar vindsångens eko

Genom klipplandskapets raviner

Uråldriga men ändock nya toner

Vars partitur ristats i klippväggarna

Som signaturer i granitens hud

 

Vindsången bär förfäders kunskap

För överlevnad

I detta magra landskap

Den blåser från Kalahari

En födelsesång

En livssång från ett tidlöst folk

Som överlevt människans åldrar 




Fri vers av Rolando Furioso
Läst 548 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2008-12-26 15:54



Bookmark and Share


  Ronny Berk
så vacker den poesin, får mej som läsare att lyssna efter vindsångers ekon, förnimmer även visdoms viskande vindar...
2009-01-12

  Gunilla VIP
Vackert!
Vördnadsbjudande om
gammal kultur
och dess visdom!
2008-12-28

  Bjarne Nordbö
En njutning att ta del av.
2008-12-26

  lyckeli
förälskad som jag är i botswana, sparar
jag för att kunna njuta av flera gånger


tack
2008-12-26
  > Nästa text
< Föregående

Rolando Furioso
Rolando Furioso