Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Höder dödade sin bror Balder med en mistelpil - dock försonades de i Hel, i Nifelheim och regerade tillsammans i tusenårsriket - till skillnad från Kain och Abel som nog fortfarande irrar oförsonade i de bibliska sumpmarkerna


Villanelle till Balder och Papillon

I vinterdagens blekhet väntar Höder
den gud som täljde mistelns gyllne pil
där genom broder Balders huvud glöder

där speglar sig ock Abel- som förblöder
en broder lik en annan i profil
i vinterdagens blekhet väntar Höder

Och Kainsmärket tecknas för de bröder
som döden tvingar flykta tusen mil
där genom broder Balders huvud glöder

en kärlek bytt i hatet smärtan föder
en ondskefull och elak projektil
I vinterdagens blekhet väntar Höder

Men kärleken är ändå det som löder
försoningen i hednafolkets stil
där genom broder Balders huvud glöder

det rike som i tidens grymhet blöder
må vinden finna avundsjukans kil
där Nifelheim i evig tid föröder
och vinterdagens blekhet väntar Höder












Fri vers av halmstrå
Läst 418 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2009-01-07 11:53



Bookmark and Share


  L Patrik W Johansson VIP
Rena Alf Henrikson Verskonstens ABC, jag gick igenom den boken ifjol sakta och skrev i huvudet mest i varje versmått.
Själv gjorde han medvetet dåliga dikter bara för att visa hur de fungerade i boken samt berättade om "de här diktarna borde fortfarande vara kända"
Den här hade han blivit glad för, själv skrev jag en seriös Canzone.

Be well,
LPWJ
2009-01-08

    papillon
Detta må vara den första villanellen någonsin som hämtar sitt motiv både ur den fornnordiska mytologin och första moseboken -
hur mycket ryms det i ditt huvud egentligen?? Snyggt virkat på ett versmått som är en svår utmaning
2009-01-07
  > Nästa text
< Föregående

halmstrå
halmstrå