Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
beskrivning av min livsåskådning, kanske något luddig, men det står jag för!


Livsfantasi

Inspirerad av 5:4-7, samt S:s tankebok

I

Jag sitter mitt i naturens prakt
omgiven av blodsvänner och andra
drömmande om något nytt

Mitt liv så fåfängt litet
en droppe i ett hav
Min imaginära erfarenhet
gagnar allra minst mig
Jag söker förändring
Mitt hjärta längtar
till vattnets sötma
och eldens värme blott till trivsel
luftens rening
och jordens upprättelse

Vad blodsvänner beträffar
vill jag hellre se mina närmaste fria
obundna, hängivna åt kärlek mer än hat
Jag ser mina förfäder
korrumperas av nuet
falska löften om framtida lycka
Jag ser de som kommit efter mig
även de lockas in i detta fördärv

Är jag den ende seende?
eller är det blott hjärnspöken…
Jag kanske kräver för mycket av världen
den kanske ännu är vid god hälsa
Kanske är vi ”inte mer än människor”
och mina blodsvänner kanske är så fördärvade ändå

Jag ville skriva stora ord
men är min skaparkraft tillräcklig?
Jag står ensam, rökande Prince
och avundas berget vid solnedgången
kemin över havet
och indianens sommar
i vilken den bruna fjärilen blev bannad
Jag avundas Mästarnas stil
det gångnas rättfärdiga stolthet

Kanske drömmer jag falskt
ty jag tänker på fantastiska ting
men den dag jag slutar fantisera och drömma
är den dag jag slutar tänka och andas

Kliché


II
Corpus delicti sub specie aeternitatis

Kära Doktor
du som upprätthåller Liv
säg, vem har rätt att ta eller ge
vem har rätt att få
och vem har rätt att vara likgiltig

Suc specie aeternitatis
är vi människor stjärnstoft
intet mer än tillfälliga avfällingar
från någonting så mycket större

Kära Doktor
du som dömer över Liv
säg, vad ser du i ditt glas
hur värderar du mina tankar
är de ens nya i dina ögon

Är jag blott en corpus delicti
som den du såg på Djurgårdsbrunn
eller kan jag en gång nå upp
till din och dina gelikars livsnivå

Kära Doktor
du som är så vis
må världen höra och förstå dina ord
Tack för att de låter mig ta del av och lära
av ditt av cynism genomsyrade liv

Kan ett rödvinsglas med cyankalium
driva ut ondskan från världen
handlar du rätt eller fel
du Doktor som dömer över Liv

Säg, hade han som mottog dina gifter
verkligen gjort sig förtjänt av det


III

Vad har vi att säga
som ingen annan sagt
Vad har vi att göra
som ingen annan gjort

Funnes inte Kärleken, undrar jag om
jorden skulle orka snurra
världen skulle orka andas
människorna orka leva

Jag lever blott för att älska
Att alltid göra gott
och älska allt och alla
det är min Livsfantasi




Fri vers av Karl Henrik Karlsson
Läst 554 gånger
Publicerad 2005-09-08 19:32



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Karl Henrik Karlsson
Karl Henrik Karlsson