Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Nostalgi


Nostalgi
Jag njuter av 50 talet
Av 60 talet
Till en del, 70 talet
Fast 70 talet är också krisens årstionde

Men 50 och 60 är det stora
Den vackra tiden, även om den naturligtvis inte
Var så vacker för alla, eller alltid eller allt…
Nostalgi den där lycksaliga kicken

Men filmer med Jaguar E-type eller D-type
Gamla lastbilar, traktorer…
Amazoner, PV, 50 tals cafeèr
Engelska sportbilar med + jord
Kostymklädda tonåringar med raggarfrilla
Vida klänningar

Korgboll sa man, inte basket
Allt gick framåt, framför allt det
Allt vart bättre
Sjukvård, bilar, cyklar, ekonomi
Tvättmaskiner, diskmaskiner

De plastiga och dåliga var ändå charmigt
Stora härliga bilar, som små skepp
Gungande sorglöst gungande
På dåliga om än förbättrande vägar
Kommunalhus var som en större villa
Inte en massa pärmbärare i jättestora förläggningar
(va fan gör alla dessa muppar?)
Nu måste man dessutom visa leg för att komma in
Så långt, har man drivit det, i offentligheten
J A OCH ALLT detta får vi betala…

Men så gick de inte så mycket skatt heller
MOMSEN på 60 talet ”höjdes” till strax över 10%
Nu är den 25 %
De fanns cafeèr på alla små orter t o m
Affärerna stängde 6 eller halv6 ibland
So what, alla visste ju det

De fanns reservdelar på mackarna
Och verklstad och lite kunskap
De frågade ibland om de skulle kolla oljan åt kunden
Och korv fanns på korvmojen
De fanns ju såna med då
Och små kiosker

BP Caltex, Koppartrans, Nynäs, Mobile
OK Shell hade en snäcla som de stod SHELL på
Konsum hade en liggande 8
Ica hade ICANDER långt innan Stig
En rödkindad jovialisk farbror
De var en annan tid… mellanöl…

Bättre eller sämre, vad vet jag
Kanske både och
Men bilarna är de som får en att se
Bekräfta, känna suget efter en tid
Där en del av tiden inte ens är nåt
Man själv sett….





Fri vers av LassO
Läst 299 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2009-03-26 17:04



Bookmark and Share


  -Ulla Tilemo- VIP
Vilken härlig nostalgitripp du bjuder på. Jag håller med, har alltid sagt att det var en fantastisk tid fylld av framtidstro, och arbete fanns det åt alla. Arbetskraften räckte inte till. Och allt skulle bli bättre. Och så kom P3. Och tänk att posten kom två (2) gånger per dag.....suck, visst var det bättre förr! Och roligare. Silverpilen fick jag åka med på några gånger.....oj oj. Då var man tuff.
Så hade vi ju striden Tommy/Elvis.... och elastabyxor, jåttisjackor, siskor och böss, men tänk ändå vad mycket man minns när man väl börjar tänka! Tack för att du fick mig att minnas denna härliga tid.
2009-03-26
  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO