Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tonåren i Oslo


Vägen hem

Sjuhundraarton steg
femhundratvå meter
sedan dörrarna stängts
till tunnelbanan

Där startar vägen hem
en lördag natt
efter discot

Först glatt humör,
kollar leende in
de övriga passagerarna
medan jag tar rulltrappan
två steg i taget

Sommarnatt
klockan tjugo över tre
en antydan till dag
skimrar i horisonten

Jag känner nattens andedräkt
i ansiktet och dansar fram
vi skingras åt olika håll
och med ett blir jag medveten

klick klack
klick klack
skynda sakta
spela säker

klick klack
klick klack
nacksensorer
håller koll

Ska detta bli natten
är det min tur nu?

Tappa inte farten!
Visst var det en man
som gick samma väg...

Kika inte!
Mobilen!
"Låser du upp, då?
är strax hemma,
kan ta ut Brutus
en kort sväng"

Måste prata högt,
fast lugnt,
låta vanlig
så han där ute
går på bluffen

Visa att du inte är ett offer!
Långa och spenstiga steg
låtsas vara
kampsportstränad!

Kan en grand jéte en tournant
skada någon?

Försvann han?
Jag ser dörren!

Handen kramar
fortfarande mobilen
och nödnumret
är inslaget

Men jag klarade det
den här gången

också.




Övriga genrer av Ranja Bjurman
Läst 385 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2009-05-13 23:04



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Den typen av varelser du fruktar kommer leva ett kort och mycket fattigt liv-tråkigt att du skall behöva känna frukten av en löjlig kriminalpolitik.
2009-06-23

  Rolando Furioso
Ja dessa vilsna män som utsätter andra. Ibland skäms jag över mina bröder, att tillhöra samma kön. Hör aldrig talas om kvinnor som våldtar.
Var själv på väg hem en sen kväll för länge sedan. Gick bakom en tjej i mina egna tankar. Då jag passerade henne sprang hon av stigen och höjde värjande armarna till min stora förvåning. Insåg snabbt vad som hänt och konstaterade att jag inte kunde göra något. Alla andra val än att bara gå vidare hade varit fel med tanke på hennes rädsla.
Du fångar den rädslan i dessa rader

Drömmer om den dag då kvinnor kan känna sig trygga oavsett tid på dygnet.
2009-05-16
  > Nästa text
< Föregående

Ranja Bjurman
Ranja Bjurman