Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Bror Eric i Hälsingland
http://www.broreric.com/default.asp




Hårgalegenden

~¤~

Det sades att det i byn Hårga i Hanebo (nedanför Bollnäs), fanns en gård där ett gudlöst liv fördes. Ingen tog t.ex. hänsyn till sabbatens helgd. En söndag då dansen pågick som vanligt under gudstjänsten, kom en främling och erbjöd sig spela. Denne märklige främling slutade aldrig. Spelmannen förflyttade sig så småningom upp på Hårgaberget där dansen fortsatte kring en tall. Sägnen säger att det dansades till endast skeletten återstod. Den danslåt som spelades sägs ha varit Hårgalåten. Händelsen kallades också "Dödsdansen på Hårgaberget".

 

LPWJ transcript 19/06/09




Prosa (Fabel/Saga) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 3908 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2009-06-19 22:02



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Ja där hade vi den ja, men såg då inte till honom när jag dansade där... till hårgalåten därtill...
2009-06-19
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP