Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Bild: Gotlänskt tussmörker


Tussmörker - nyfunnet gammelord

 
 
 
TUSSMÖRKER
 

Tussmörkret är den stund då mörkret börjar falla, det tillstånd av halvdager som varar så mycket längre här uppe i Norden än söder över, skumrasket när man upphör med dagens sysslor men det ännu inte är dags att tända ljus och ta itu med kvällens, när man i stället slår sig ner och kurar skymning och skrämmer upp varandra med historier om det overkliga medan troll och oknytt rör sig därutanför.

I våra grannspråk är tussmørke, tusmørke helt levande för 'skymning' 'skumt ljus', både med och utan folkloristiska övertoner, som poetiskt ord men också som ren term. Norskan har också adjektivet tussmørk.
Men i vårt språk har vi nästan tappat bort tussmörkret.

Vad är då tuss i tussmörkret?

En teori håller på att det är tuss, turs, vättar, jättar, troll och annat otyg.
Den fornnordiska mytologins rimtursar, frostjättarna, härskade i mörkret långt upp i nord. Men tussar är framför allt vittror, de små under jorden som man gjorde bäst i att hålla sig väl med, och skymningen är deras tid.

*

 



Övriga genrer av _Mian_
Läst 949 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2009-08-21 19:18



Bookmark and Share


  Göran P Rödholm
"Tussmörker", ja, nytt för mig också. Och lite positivare än "kura skymning", där man i ordet erkänner sig rädas och ducka för den annalkande natten. "Tussmörker" sträcker mer på ryggen, det finns i ordet ett stråk av längtan ut dit till det dolda och okända. Får mig att tänka också på "tassamarker", ett liknande gränsord.
Tack för berikandet!
2009-09-03

  Eva Langrath VIP
Tack för denna fina beskrivning och för upptäckten av ordet tussmörker ett varmt och gott ord som får mig att tänka kura skymning.
2009-08-31

  Vind
Tackar och lyfter den tänkta hatten, för denna berikning av mitt ordföråd :)
2009-08-22

    ej medlem längre
mufflar in mig i tussmörkerordet och tackeriar dig för det!
2009-08-22

  Lena Renman
Spännande och väl ordat och vilket fint ord Tussemörker :-) gillas
Är du på Gotland nu?

lena
2009-08-22

  noname_realmind
Vad intressant!! Har aldrig hört ordet tussmörker förut... Gillar det omedelbums!! ;)) *införlivat i minnesbanken*
2009-08-21
  > Nästa text
< Föregående

_Mian_
_Mian_