Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
User avatar

lodjuret/seglare

VIP icon
35 år från Stockholm


Dagbok

Dagbok - September 2010

« Tillbaka till dagböcker

Hurts är förstås en sorts byrå som brukar stå eller hänga under ett skrivbord, särskilt av äldre modell eller finnas på kontor av olika slag. I dess lådor lägger man pennor, papper och annat som inte behöver ligga framme jämt och ständigt.

Måndag den 27 September 2010

Love hurts

En sak som inte behöver ligga i framkant kan ligga så att säga i skugga. Om du har en yngre syster eller bror så står den personen, ditt syskon, i din skugga. Hon finns där till hands om det är någon liten hjälp du behöver. Du vakar kanske över henne, men hon är din lilla hjälpreda. Precis som du själv kan tänkas vara pappas eller mammas lilla hjälpreda. Hon är nummer två och du är själv nummer ett. Du kommer alltid att vara nummer ett och hon kommer alltid att vara nummer två. Hur det känns att vara nummer ett eller två, vet förstås bara den som är det. På dig läggs mera ansvar och det är på gott och ont. På nummer två läggs ett klart mindre ansvar. Även det är på gott och ont. Att nummer ett sällan delegerar utan mera ger en sorts order, det är det vanliga. Det har nummer två bara att finna sig i. Nummer ett har att finna sig i order uppifrån. Tag vara på din syster. Var snäll mot din syster. Och så vidare. Nummer två får sällan sådan order uppifrån. Henne gullas det med minsann. Fast det gullas inte lika mycket med nummer två som nummer ett kan få för sig att så är. Nummer ett gullar inte mycket med nummer två, det skulle kunna uppfattas som en svaghet från en som måste kunna vara auktoritär. Stryk vid bråk är förstås i uppfostrande syfte. Att nummer två gillar att retas ger man svar på med hot om stryk. Först kanske en lätt örfil och sedan bara en smocka som hänger i luften.

'Jaget' i texten är förstås en helt annan person än poeten själv, i den här ogestaltade texten som kunnat vara en brevfilm men som bara försöker vara det och inte lyckas riktigt i sitt som uppsåt.

Torsdag den 23 September 2010

Mitt hjärta tillhör ett av mina kramdjur

Ibland får jag för mig att jag har ett eget liv och att det verkligen är mitt eget...

tja, eget är det ju i vilket fall som helst...

jag har fått för mig att även om folk ibland försöker tänka sig in i att vara någon annan, så förblir de ändå den de faktiskt är...
(kag'r vod an droh ei)Det här är inte erfarenheten av en enda text, även om erfarenheterna av olika texter i sig även är olika och måste vara det. Ändå är mötet med olika texter lika möten med olika sånger, målningar eller stunder i en säng, ens egen och annans.

Onsdag den 22 September 2010

Ibland är upplevelsen av en text liksom upplevelsen av nyårsnatten

Läppjar texten likt läpparna smakar ett gammalt vin som fått ligga i källaren länge nog för att få en massa spindelväv på sig.

Läpparna smakar av de första dropparna som möter tungan.

Nerverna i kroppen verkar krypa ihop som inför ett språng som kommer eptilsnappt då ryggmärgen reagerar utan direktkontakt med den övriga kroppen.

När läsningen är över har språnget vågat tas och smaken av det väl lagrade vinet har nått hjärnan i ultrarapid.

Som en blixt av ljus inifrån kommer insikten och blommar ut i ett alldeles eget universum inombords, ej helt olik den största raketens blomning på nyårsafton senast.Konsten att leva tillsammans med andra, oavsett vem eller vilka de här andra än är. Tänker mig att skriva in valda delar av min bok 'Själsguiden' i dagboken, då och då tills boken ligger där i sin mer eller mindre helhet.

Tisdag den 21 September 2010

Något litet om förhållanden

Mina egna tankar kring gemenskap med andra, men även hur att leva med sig själv. Inga statiska sanningar, men ändå något att kunna läsa och få både tankeställare och information ifrån.

Jag kom på denna lilla sketch när jag läste en text av Michaela Dutius. En sketch kan innehålla exempelvis två personer där båda två för en dialog. I det här fallet är det bara den ena som talar och därför får stå för hela dialogen.

Söndag den 19 September 2010

Tid är pengar
Har du en minut över eller två?
Hyr du ut den?

Jag vill hyra två minuter i ett halvår, du får hundra kronor.

Du kan sedan låna ut dessa hundra kronor, det tar bara ett par minuter.

Men det får i så fall bli av din tid.
Min egen tid är alltför dyrbar.

Storleken på bankkontot, sommarstugan, båten, skorna, fetaosten, fotoalbumet, sängen, bilen, kroppsdelarna, klubban eller bara kranen

Lördag den 18 September 2010

Det är ibland storleken som räknas
Plånboken har blivit något fetare veckan som gick för att jag spelar på hästar och inte på dragspel eller trumpet spelat på gitarr...

i och för sig känns det litet orättvist att hästarna inte kan spela på mig och vinna mera havre...

liksom det känns fel att djuren inte kan skjuta tillbaka när jägaren står där med sitt gpsförsedda gevär med mega-byte i kikarsiktet...

Lycklig den som får slicka dig om munnen. Slicka i sig svetten på din överläpp dra med ett vått finger i dina ögons springor. Samlande upp saltet för att strö över hårdkokta ägg i livets gryning.

Lördag den 18 September 2010

Något litet om kärlekens minimaler II

Just det där trevande sättet
att kyssas på

låta tungan leka sig fram
över läpparna

känna med hela sin varelse
hur kärleken till den människan

är som en myrstack
i ens inre

och hur sköna läpparna är
mot ens egna hungrandehur många oktaver hittar du i en oktagon?

Fredag den 17 September 2010

Over there, in the states of AI plutokratins america (uesa)
var det en som upptäckte
en planet på 'natthimlen'
nämligen himlakroppen 'Pluto'.

Ja, var annars upptäcks saker
som senare resten av världen
kan tänkas ha skilda åsikter om?

Jag kommer att spontanskriva texten endera dagen, bara inte just nu, men vill ha ramen färdig för att bara gå in och bla bla bla...

Tisdag den 14 September 2010

Kvinnokroppen

K

V

I

N

N

O

K

R

O

P

P

E

N

Lördag den 11 September 2010

hälsning icke att förglömma

Jag ber om att få önska herrn en underfin helg och fortsättning på den
vänligen lodjuretSom vanligt har jag ingen bild som riktigt bra kan illustrera texten så du får som möjlig läsare helt enkelt nöja dig med detta.

Lördag den 11 September 2010

Något litet about instruments for dummies
Eftersom jag alltid haft litet problem med minnet och är en sådan där som gärna pratar mig blå om teknik och låter som om jag visste något, ändå ofta nog lyckats med att inte alls sätta filmrullen till rätta i kameran.

Om jag ändå lyckats med det har det hänt att jag tagit bilder utan att märka att kameran är 'på'. Likadant när jag försökt filma. Men ibland har det faktiskt blitt något med avsikt också.

Men jag är i alla fall tacksam över att tekniken gått en smula framåt så man kan glömma allt det där med att komma ihåg att köpa filmrullar. Numera är det som gäller Dig-it-all-kameran.

Med den kan man väl inte misslyckas? Jo då, det är precis samma sak bara att den inte har vanlig film i sig. Men klanta sig när man försöker ta själva bilderna är precis lika lätt och vanligt som förut. Hur konstigt det än kan låta så inger ändå 'det gamla vanliga' känslan av en viss trygghet.

Texten ligger till sig, blir till sig och läggs kanske ut någon gång

Torsdag den 9 September 2010

Jag formligen älskar det tyska språket...
...andra föredrar franska och tycker det är vackert

men det är ju bara en brödsort

som allra bäst

Titeln är förstås ett citat från vad Patti Smith sagt i en intervju. Texten är som vanligt blott påbörjad. Drunknandet har blott påbörjats... Berättarjaget är förstås inte poeten själv utan bara som jag vill skriva texter så.

Torsdag den 9 September 2010

Ingen plats för desertörer


Jag hade just tappat en pocketbok genom att av samvetskval tvingats ge bort den till en vän som skulle resa bort och inte hade något att elda upp sin själ med på resan. 'Månen har gått ner' av John Steinbeck hette den och jag tyckte att det var precis som att tappa den, det var ju ofrivilligt jag gav den till en annan fastän nyinköpt den var för dagen. Jag ersatte den sedan aldrig i mitt böljande bibliotek av slumpvisa vägval.

När jag betraktar potatismoset på tallriken, ignorerandes den stekta korven samt löken, fylls jag av ett slags barnsliga känslor. Som om blotta anblicken av moset för mig tillbaka i tiden till barndomens dagar, det där smälta smöret som en rännil vilken får det att vattnas i min mun. Inte ens om korven och löken istället är stekt strömming med några strängar rom, kommer det mig närmare den där tidsresan bakåt till trygghetens korta ögonblick vid matbordet.

Mina hemliga bördors vita rosor skulle jag vilja ha som titel på en text. Jag kan bara inte bestämma mig för vad den första rosen skall få som stå för. Kanske min första kärleks redan från begynnelsen dödsdömda lekar. Men sedan då? Skall bördorna komma i kronologisk ordning eller i alfabetisk?

Jag väljer att spara texten här i väntan på att kunna bestämma mig för om jag skall använda mig av svaret till en egen text. Texter mår ju ofta bra av att ligga till sig en smula.

Tisdag den 7 September 2010

Svar till en vän i mejlen
utöver själva den skitpolitik partierna verkar driva, delvis mycket påverkade av alla lobbyister som smyger omkring i korridorerna, utöver de kuriösa 'rådgivare' en del omger sig med... utöver detta att som politiker berika sig på sikt med lön, pension, kreditkort och märkliga semestrar...
utöver detta så smutskastar de varandra istället för att bry sig om att berätta om vad de själva åstadkommer, både bra saker samt fel och brister i sina ageranden och engagemang. Även om exempelvis ohly verkar vara en vindflöjel, litet som kd, så brukar han i vilket fall erkänna sina misstag när han blir utfrågad om dem, de flesta andra försöker undvika sådana frågor och påståenden och mest vara kryptiska. De har väl mer att förlora förstås. Det trista är att makt korrumperar och att det då blir 'lättare' att glida längs den linje det är meningen att man skall hålla fast vid. Exempelvis tanken att inte låta sig korrumperas, mutas, syssla med svågerpolitik, gynna familj och vänner och så vidare i en aldrig sinande ström av maktmissbruk. De har betalt för att 'agera rätt och omutligt'. De har för fanken hur mycket betalt som helst för att sköta ett jobb de valt att inneha. Men klarar de av att agera professisonellt? En bilverkstadsjobbare är mera lojal mot sin uppgift.
ja, jag tycker förstås att det är synd om folk som låter sig korrumperas och så växer in i rollen att de som står högst upp på stegen har 'rätt' att tumma en smula på reglerna.
allt gott till dig, vännen
vänligen lodjuret

Lördag den 4 September 2010

Texttitlar från a till ö


A

B

C

D

E

F

Fikabreak or just stupid things to do by the vägren

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

The microwave failure system
Trenne tvillingarna Grblubbrell

U

V

W

X

Y

Z

Å

Ä

ÖJa, vad sjutton trodde du? Man måste ju ha något att utgå ifrån när man spontanskriver en novellett av något slag och inte har den minsta koll på hur saker och ting skall ta sig ut.

Fredag den 3 September 2010

Härligt stora välformade bröstHÄRLIGT STORA VÄLFORMADE BRÖST

H ans andra du stod och såg ut över sjön där det gick vita gäss och svanarna såg ut som något slags nionde eller sjuttonde underverk.

Ä r man intresserad det minsta av naturen så
R
L
I
G
T
S
T
O
R
A
V
Ä
L
F
O
R
M
A
D
E
B
R
Ö
S
T

 

2024

april (1)

2023

juni (1)

2022

september (1)
mars (1)

2019

juli (1)

2016

november (1)
oktober (1)
september (1)
mars (2)

2015

september (1)
augusti (1)
februari (2)
januari (2)

2014

mars (2)
februari (1)
januari (1)

2013

januari (2)

2012

december (1)
september (1)
augusti (1)
maj (2)
april (1)
mars (3)
januari (1)

2011

december (1)
november (1)
oktober (1)
september (1)
augusti (22)
juli (9)
juni (32)
maj (22)
april (21)
mars (5)
februari (13)
januari (1)

2010

december (6)
november (6)
oktober (7)
september (16)
augusti (10)
juli (3)
maj (1)
april (5)
mars (1)
januari (2)

2009

november (3)
september (1)
augusti (2)
juni (2)
april (1)
januari (1)

2008

december (2)
november (3)
oktober (3)
september (2)
augusti (10)
juli (2)
juni (3)
maj (1)
april (2)
mars (8)
februari (39)
januari (26)

2007

december (1)
november (3)
oktober (9)
september (10)
augusti (1)
juli (8)
juni (5)
maj (10)
april (17)
mars (17)
januari (4)

2006

november (16)
oktober (96)