Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En decembernatt. Epilog?

Tankarna transpirerar från mig
och dansar på min vägg
när jag är vaken i drömmen.

Böljande, svepande
med en slöja över mig,
men jag ställer mig i relevé.

Behöver ett tecken.
Smeker längs ryggarna.

Mitt liv är som en bok
som man aldrig får sluta läsa –
om man tittar bort ett slag, och sedan åter,
står inte längre samma sak.

Historien har skrivits om.
Mina tecken leder åt ett annat håll
och jag undrar varför någon skulle förleda mig så.

Karaktäriseringen har också ändrats.
En gång kallades han för någonting annat,
men det minns inte längre.

En brytning skedde någon gång under isen.
En sidvändning i vårsolen.

Efter hettan skulle jag komma ut som en man,
På riktigt.

Under hettan flydde jag undan.
Ville inte. Ville så mycket.
Ville simma med Byron,
ville svalka mig i floden
och med en lemonad under körsbärsträden
och smaka Brooke på mina läppar.
Rupert Brooke försvann i feberyran på väg bort,
men ändå hem.

Så är det för mig.
Jag måste tillbaka, alltid dit, alltid någon annanstans,
fast jag kan inte stanna.

Jag håller mig i rörelse,
fastän i en stram piruett.
Försöker hålla formen.
Forma, men inte förgås under formalia.

Vinet räddar mig.
Dekadensen.

Klär upp mig i sammet
till en dardelsk dandy
och samlar kråkguld på mina krokiga fingrar.

In i askan, ut ur elden.

I varje målning jag ser föds jag på nytt.
Då och då faller jag samman med spegeln i min hand.
Betraktad. Beundrad?

Min fundering: är jag innerst inne riktigt ytlig?

Men nej, det handlar om uttryck och gestaltning,
inte bara kuliss och yta.

Skapandet är allt. Eller är det upptäckterna?
Är jag bara eller blir jag av mig själv?
En gång var jag ingenting, men det minns jag inte.

Man tappar så mycket ibland;
genom handlingar i allmänhet,
men i synnerhet när historien skrivs om.
Den skrevs för många år sedan och nu står jag här.

Dunkelt, men tankarna dras till ljusstrimman.
Kanske är det så ändå
att mitt liv började för bara ett år sedan
i en prolog 1915?




Fri vers av Pontus Landström
Läst 660 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2009-12-30 01:57



Bookmark and Share


  firefire
sak ska det ju vara,är själv lite feberyr här idag;)
2010-02-27

  firefire
vad bra skrivet! du kan din ska du känns det som!
2010-02-27

  vera gade VIP
Tiden går- Pontus. Nu väntar vi på din prolog för 2010.Spännande!
2009-12-30
  > Nästa text
< Föregående

Pontus Landström
Pontus Landström