Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Se fler bilder här: http://www.poeter.se/exhibition.php?writerId=26070&exId=6476


Unge herr Landströms litterära eskapader: England - krönika

Resdagbok

 

Onsdagen den åttonde juli, 2009 (Cambridges 800-årsjubileum)

England! Vi besökte "Cambridge University Press Book Shop". Det var den bästa bokhandel jag någonsin har besökt hittills. Den hade en omfattande filosofiavdelning, omfattande klassikeravdelning, omfattande historiaavdelning, ja, omfattande nästan allt och inte ett spår av Liza Marklund & co. Arkitekturen i denna stad är fascinerande. Vackrast var nog King's College, men så var det ju ett av de rikaste också. Vi gick även runt i Jesus College där det fanns en fasan och överallt, på marken och i högar eller lutade mot väggar, låg eller stod underliga metallfigurer. Restaurangen vi åt på hade en mycket omfattande meny. Den bestod av flera sidor, fyllda till bristningsgränsen med olika maträtter från hela världen. Det var även mycket snabb service där. Redan efter 30 sekunder kom kyparen och frågade om vi hade bestämt oss vad vi skulle ha (kort tid för en så omfattande meny). Musiken var grekisk. Personalen var indisk och kinesisk. Inredningen var nog lite mexikansk och som sagt var maten från överallt. Vi har ett litet mysigt rum på ett bed and breakfast som heter "Lynwood House" och ligger på Chesterton Road 217. Nu ska vi sova, klockan är 10.36 PM (GMT).

God natt!

Anteckning "The Orchard", torsdagen den nionde juli, 2009

Vi sitter i "The Orchard" i Grantchester, klockan är 3.13 PM (GMT). Vädret har varit omväxlande. Ibland sol, ibland moln. Ibland blåser de, ibland blåser det inte. Inget regn ännu på hela resan. Vi har just ätit scones med körsbärsmarmelad och druckit citronlemonad. Det är mycket vackert här, vi sitter under ett äppel- och ett plommonträd. Vi är omgivna av ett stilla, brittiskt mummel och ljuden av tallrikar och bestick. Luften är frisk och oförgiftad och nu råmade en ko bakom buskarna. Tidigare fick vi besök av en ekorre som snabbt flydde sin kos. Nu ska vi titta in i "Brooke Museum"som ligger vid parkeringen och sedan ska vi till "Byron's Pool".


Torsdagen den nionde juli, 2009

Idag var vi i Grantchester där vi fikade i "The Orchard" och besökte "Byron's Pool". Det förstnämnda har jag redan skrivit lite om och det var mycket trevligt. "Byron's Pool" låg i ett naturreservat och visade sig vara lite svår att hitta, men till sist hittade vi rätt. Det fanns bara en karta vid ingången till reservatet och inuti fanns inga skyltar. Innan vi åkte till Grantchester gick vi in i "Heffers", ännu en av Cambridges mycket bra bokaffärer. Den var mycket större än någon svensk bokaffär jag sett och de, till skillnad från de svenska bokhandlarna, kunde se skillnad på litteratur och icke-litteratur. En helt otrolig bokaffär! Jag gick inte därifrån tomhänt kan man säga. Jag köpte diktsamlingar från förlaget "Wordsworth Editions", en av vardera följande poeter:
Wordsworth, Shelley (även prosa), Yeats, Blake, Milton och Browning. De kostade fyra pund styck (!) och jag löpte sex stycken. 4 x 6 =£24! Mycket billigt! Jag köpte även en kalender för sju pund som jag ska ha i skolan. Efter det hamnade vi på ett antikvariat där jag köpte en Oscar Wilde-biografi. Det var mycket trevligt där och det luktade sådär speciellt som bara antikvariat kan göra. Det var mycket inspirerande att vara där eftersom den roman jag håller på att skriva utspelar sig just i ett antikvariat i England. Nu är klockan 11.45 PM (GMT) och vi ska gå och lägga oss. Imorgon ska vi bege oss vidare i England, till Oxford.

God natt!


Fredagen den tionde juli, 2009

Idag åkte vi till Oxford, men innan det var vi kvar en stund i Cambridge där vi åkte en guidad "punt tour". Guiden berättade om de olika broarna och collegen som låg vid Cam (floden). Det var väldigt fint och trevligt att se staden från båten. Bussresan tog ca tre och en halv timma under vilka man kunde beskåda det vackra Engelska landskapet. Under dagen har vi bekantat oss med Oxford, tittat på Magdalen College (uttalas "mawdlen) där Oscar Wilde m.fl. gick och hittat olika platser som vi ska besöka under morgondagen eftersom det mesta var stängt när vi kom hit (Magdalen College inkluderat). Mitt bland alla stängda affärer hittade vi en stor bokaffär som hade öppet till nio på kvällen (!). De flesta andra affärer stängde mellan fem och sju. Jag häpnade. Vårt nya bed and breakfast är mycket trevligt det med. Svårt att säga vilken av Oxford eller Cambridge som är bäst, får se om det går senare. Nu på kvällen har vi läst Oscar Wilde, klockan är 11.24 PM (GMT) och vi ska sova.

God natt!

P.S. Vårt nya bed and breakfast heter "Five Mile View" och ligger på Banbury Road  528, några minuter från stan med buss två eller sju. D.S.


Lördagen den elfte juli, 2009

Idag hittade jag en bokhandel som överträffade alla andra bokhandlar jag någonsin sett, även de jag tidigare skrivit om! Blackwell's Books. Den hade fem stora våningar fyllda med bra böcker. Några var dock dåliga, "Pride and Prejudice and Zombies" till exempel... Det fanns stora avdelningar för allt och de hade ett "Poet's Corner", ett helt rum fyllt med poesi! Jag gick inte därifrån tomhänt. Sedan blev det ett besök på Magdalen College. Trots att det låg på High Street var det mycket lugnt därinne. Det var som att gå in i en annan värld. Det kändes väldigt naturnära med floden som flyter genom området och de färgglada blommorna som utmärkte sig från de strama gräsmattorna. De hade till och med en inhägnad med hjortar på området. Där skulle jag vilja gå i framtiden (inte just bland hjortarna då...) Sedan gick jag på Broad Street och upptäckte då att Blackwell's hade en konstfilial som bl.a. sålde affischer - bokaffischer! Middagen intogs på "The Eagle and Child", "the Inklings"gamla tillhåll. Det var en härlig atmosfär där - sådär mörkt och engelskt. En mycket händelserik dag, men nu är klockan 11.52 PM (GMT) och det är dags att sova.

God natt!


Söndagen den tolfte juli, 2009

Idag påbörjade vi (tyvärr) vår resa hemåt. Dock hade vi tid att göra annat i Oxford först då bussen gick 18.30. Vi tittade på Bodleian Library som, enligt en skylt, innehåller ALLA böcker som publicerats på engelska. Det var en mycket mäktig byggnad, men tyvärr var alla guidade turer slutsålda så jag fick inte se insidan. I boken "Excentric Oxford" hittade jag en hel del intressant fakta. Här är ett exempel: Oscar Wilde hade en hummer som husdjur och han brukade prommenera med den i koppel på collegeområdet. Dock var inte Wilde så populär bland de andra studenterna, så hummern blev senare kokt. Jag har tidigare hört att Lord Byron hade en björn som husdjur, men att han inte fick ta med den när han började på Cambridg. Jag vet inte vad som är mest bisarrt. Och vem var keligast: Byrons björn eller Wildes hummer? Nu sitter jag här på Stansted Airport och klockan är 00.23 AM (GMT). Lång tid kvar till flyget (06.05 AM), men jag har bra böcker att underhålla mig med.

 

Antal inköpta böcker: 23

Oxford vs Cambridge?
Båda universiteten är i samma klass. Båda städerna är fina - de finaste jag har varit i. Dock är de fina på olika sätt. Cambridge har många små gator och stora grönområden i centrum medan Oxford har stora shoppinggator och en vältrafikerad High Street. På det sättet är Cambridge lugnare och mysigare, men Oxford har något mystiskt över sig som tilltalade mig.

 

Kort sagt, en underbar resa!

 
Övriga genrer av Pontus Landström
Läst 893 gånger och applåderad av 6 personer
Utvald text
Publicerad 2009-07-13 15:12Bookmark and Share


  L Patrik W Johansson VIP
Jag läste inte igenom det här noggrant förrän nu men du var ju vänlig att berättta om det då du kom hem i mail vilket uppskattades

jag översatte en bok en gång som handlade delvis om ett antikvariat i Stonehenge kvarteren från 40-talet

den kommer upp här vad det lider, av Dion Fortune en föregångare inom de nu utspädda wicca genrerna, men det här är mer genuint historiskt, den har legat på hyllan sedan dess eftersom bokförlagen säckade ihop som vi alla vet på 90-talet o engelska böcker endast inköptes på import o översattes ej längre om de inte var kända moderna författare jodå alla de du räknade upp är husgudar allrahelst Yeats som var vän med Fortune o Crowley

skrattade gått åt din LM markering mackar har enbart toplista på videos numer, bokhandlare likaså på böcker härhemma i norden, skandalöst även om jag hört er bokhandel ska vara bra i Norrköping

be well,
LPatrikWJ
2009-09-04

  Burn
eftersom jag tycker mycket om både böcker och resande så var det högst njutbart att läsa om din litterära resa :)
2009-08-07

  vera gade VIP
Välkommen hem! - bokmalen bör skaffa sig en kanot och paddla runt häruppe bland sjöarna - merendels liggande på durken med boken i näven! Frisk luft;-))
2009-07-13
  > Nästa text
< Föregående

Pontus Landström
Pontus Landström