Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
http://www.youtube.com/watch?v=78YpvJI6eSw&feature=related


SÖNDAGSBETRAKTELSE om texten Ögonvittne

På Gomorron Världen just nu den 6 juni på förmiddagen berättar SR:s korrepsondent Cecilia Uddén hur decenniers ockupation av palestinsk mark förvandlat Israel till ett isolerat land med ett brutaliserat folk.

Som massmordet i veckan på en konvoj - SHIP TO GAZA - med förnödenheter till palestinierna i Gaza. Konvojen attackeras på internationellt vatten av uniformerade israeliska medborgare som mördar, stjäl och rånar på sin regerings uppmaning.

Alltsammans en akt beordrad av en skurkstat vars nationella ideiologi - sionismen - håller på att fräta sönder all mänsklig värdighet.

Nio människor avrättas. Det sker på det för en mördare bekväma sättet - att skjuta i huvudet. Detta föranleder Gunnel Andrén, folkpartist, kristen teolog, docent och mångårig medlem av Samfundet Sverige-Israel, att skriva en gycklande dikt kallad ”Ögonvittne”

http://www.poeter.se/viewText.php?textId=1133325

Villa associationer ger oss texten? Den säger: Ha-ha, de sköts i pannan, de sköts i bakhuvudet, de sköts ihjäl. Så än slank de hit, än slank de dit, och än slank de ned i diket.

En säger en läsare har fram till nu häpet kommenterat denna verbala likskändning, denna respektlösa handling riktad mot de mördades minne, mot deras sörjande familjer.

Och detta skrivet på denna alltid lika vänliga, sensuella, varma, kärleksfulla, humoristiska, spännande, ibland förvirrande, ibland tokiga, men alltid lika medkännande och mänskliga sajt.

I anständighetens namn bör skribenten säga att hon inte förstod reaktionen på sina ord. Att hon snarast stryker sin text.




Prosa av montaigne
Läst 326 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2010-06-06 10:29



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

montaigne
montaigne