Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

jag är så rädd

Det enda som får mig att inte möta världen är rädsla. Det är rädsla som gör mig feg, paralyserad, som drar mig från livet. Jag lever inte då jag lever. Jag är döende. Varför väcker inte någon mig? Och då någon gör det, varför flyr jag? Magen värker och pulsen är hög, men jag rationaliserar och trycker ner och säger att man ska vara som andra och leva i en accepterad bubbla, för friheten och den vilda anden är farliga för mig. Då jag trycker ned förlorar jag min tillit. Min kärlek till min egen vilda själ. Jag söker kärlek som inte är kärlek. Män som trycker ned mig, som formar mig, och jag låter det hända. Av rädsla. För vad som skulle hända ifall jag valde annorlunda. Ifall jag valde något okonventionellt. Något eller någon som inte passade in i ramarna. I förväntningarna. Paradoxalt nog, någon som skulle passa som en pusselbit i mitt hjärta och sinne, det är vad jag är mest rädd för. Att någon skulle få mig att söka friheten. För frihet är galenskap. Frihet är också ett ok att bära. Speciellt för kvinnor tycks jag mig tro. Där män är originella är kvinnor underliga. Samtidigt går det inte att dölja sin egenart. Svansen sticker fram under den prydliga knälånga kjolen. Tänderna hugger då vilddjuret provoceras. Hjärtat bankar inför synen av den som lever ärligt. Förälskelsen är ett faktum. Rädslan stegrar sig i vansinnigt raseri. Allting faller….




Fri vers av Jess81
Läst 257 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2010-07-10 22:50



Bookmark and Share


    ej medlem längre
En text som starkt uttrycker diktjagets rädsla. Kanske är det en rädsla för friheten, kanske för själva livet i sig, eller en rädsla för det okontrollerbara och att bara kasta sig ut i det okända utan att ha några garantier för att landa mjukt och behagligt. Men rädslan begränsar. "Fear is the greatest incapacitator" som det heter, och man vet vad man har, men inte vad man får. Kanske dras man då till det mer invanda och säkra, även om det hindrar en från att leva ut. Fast rädslan gör en som sagt också till en fånge. En association jag fick när jag läste texten var till Erich Fromms gamla klassiska verk "Flykten från friheten". Friheten finns där inom räckhåll, men vi orkar inte alltid med den, och ibland så skyr vi till och med den för att vi inte klarar av att hantera den. I texten uttrycks det att friheten är ett ok, och det kan mycket väl stämma. Det påminner lite om Sartres tes, att vi helt enkelt är Dömda till frihet. Och ibland är det kanske också just det vi längtar allra mest efter som gör oss som mest rädda och skräckslagna. Förälskelsen t.ex. , som vi aldrig kan styra och kontrollera.
2010-07-13
  > Nästa text
< Föregående

Jess81