Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

TrollBoll (Sällsam Sport # 03)




Trollboll är i grunden samma sport som fotboll. Det är bara det att istället för TVÅ lag så spelar TRE lag samtidigt. Hur själva spelandet är praktiskt genomförbart kan man undra - men de flesta av oss har nog redan som barn provat liknande dynamik. Planen är en liksidig triangel, där målburarna naturligtvis står i varsin av vinklarna. För alla lagen gäller att göra mål på de bägge motståndarna, men inte på sitt eget lag. Detta kräver att man håller rätt på vinklarna och aldrig villar bort sig. Dessutom, om man gör fyra mål på ena laget, men inget på det andra, så räknas icke fjärde målet. Målgörarna måste visa att de behärskar bägge sina motståndare. Övervikten åt ena hållet får därför aldrig överstiga tre mål för att godkännas. De olika målen summeras till ett resultat, och där råder förstås inga begränsningar för hur många mål någon får göra.

Inte bara troll spelar trollboll. Numera har människor blivit allt piggare på att köra matcher med tre motståndare, eller rättare sagt två motståndare. I början blev det oftast ett kolossalt krockande. Vem skulle täcka vem som skulle täcka vem? Spelet flöt något smidigare sedan designmakarna lärde sig få fram tre tillräckligt olika färger på tröjorna. Särskilt i Sverige och Kanada har konceptet tagit skruv. Där har man länge tyckt synd om det lag som ensamt skall behöva förlora. Med tre tävlande förlorar två lag tillsammans. Och vinnarlaget känner sig i bästa fall dubbelt så bra som annars.

Det finns de som menar att även handboll, volleyboll, ishockey osv osv blir varken mer eller mindre än just trollboll - ifall spelet sker med tre lag. Historiskt sett har detta knappast sin sanning, eftersom trollen alltid har varit måna om att spela med fötterna. Från början användes rotknölar som fotboll, senare mossa sammanflätad med rep. Nuförtiden råder ingen svårighet för trollen att komma över mänskliga fotbollar. De klär ut sig till publik och rövar bort utskjutna bollar medan reservbollarna rullas in. Rentav VMbollar samt riktiga GULDbollar har påträffats nära trollens revir. I gryningen kan vi med god tur lyckas skymta dem spela tre lag mot två. Ett allt vanligare beteende har blivit dum svansföring. Dvs att spelare i smyg binder fast ett par skilda motståndares svansar i varandra, trots uppenbarheten i vilket lag det då var som var dumma nog att vara dumma mot de andra. Snart drillar domherren ur sin strupe, och de bägge ihopbundna får dela på ett friskott.

 

 

 

 

 

 

 




Prosa (Fabel/Saga) av TrollTörnTrappan VIP
Läst 330 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2010-07-29 08:58



Bookmark and Share


  Nanna X
tack för sommarlektips! kan du inte fixa lite bättre väder också?
2010-07-29
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP