Från diktsamlingen "Eko" som jag håller på att sammanställa. Har publicerats här tidigare.

" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

"Gryning" lulesamiska.

Från diktsamlingen "Eko" som jag håller på att sammanställa. Har publicerats här tidigare.




Sjuoludit

 

 

Sakrala torn reser sig illusoriskt över dimslöjorna medan natten drar sig undan. Den täckande myllan sveps bort och de röda glödande urbergen blir bragda i dagen.

Slickar försiktigt utmed de svedda gräskanterna.

Stommen står fast, dock ännu formbar, det är de stela fasaderna som rasar och förångar allt det sirliga. Under marken anas de arkaiska lämningarna. Det avklädda ursprunget.

Morgondaggen kokar bort under magmans uppträngande och pylonerna ger vika då fundamenten smälter.

Dagen är nu bekräftad som inkommande, den svävar över målet, glider långsamt utmed huvudgatan och söker sig in varhelst gardiner fattas.

Inom kort fäller gryningen silverbombmattor över patinataken.

Marken skakar när tektoniken brister under trycket, släpper lös lavafloden och dess oundvikliga omgivande heta ångor.

Snart ska morgonen svalna.

 

 

 

 

 




Fri vers (Prosapoesi) av Peter Matsa
Läst 412 gånger och applåderad av 20 personer
Publicerad 2010-09-27 13:20



Bookmark and Share


  Pauline Pousár
Mycket bra text. Ska läsa den igen imorgon när jag känner att jag vill ha en längre text nu på kvällskvisten är jag mer ute efter "kortisar" Men Mycket bra!!!
2010-09-29

  Lady Alassa
Mycket värd att läsa.
Det här tycker ja xtra mycket om"Inom kort fäller gryningen silverbombmattor över patinataken."
"
2010-09-29

    ej medlem längre
Tät, fokuserad och mycket fint kalibrerad beskrivning av det ögonblick då mörkret ger vika och ljuset och gryningen sedan bryter in. Försiktigt börjar bergen att glöda för att föjas av det allt kraftigare skenet som svävar, glider, sveper ner och kokar bort all den morgondagg som återstår. Bara beskrivningen av att gryningen inom kort fäller silverbombmattor över patinataken är ju i sig värd en applåd i denna prosalyriska betraktelse. Och morgonen svalnar sakta. Långsamt avtar dess hetta och världen återgår till sin vardagslunk efter ett glödande ljus- och skådespel. Helt klart en upplevelse och något som är väl värt att ta del av.
2010-09-28

  Berit Robin Lagerholm VIP
Ett stycke fin vulkaniserad morgonrodnad.
2010-09-28

    ej medlem längre
Bra skrivet!
2010-09-27
  > Nästa text
< Föregående

Peter Matsa
Peter Matsa