Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
#wordwork


Fråga till karriärdoktornJag är från början utbildad till att producera pengar med knapptryckningar och telefonsamtal. Istället valde jag (som många andra i ungdomen!) att producera hat. I början av karriären (när det begav sig :)!) producerade jag i medeltal elva hat om dagen, men lyckade få företagsrekord som - vad jag vet ingen ännu lyckats slå - tjugotre hat på en enda dag. Jag finns uppsatt med ett plakat i ledningskorridoren bland alla kopparbystar.

Tyvärr skapades det mycket avundsjuka bland dem som inte lyckades skapa samma sorts hat som jag, och förstås inte i tillräcklig mängd. Det blev dålig stämning i fikarummet enkelt sagt.

Det gav mig inte heller någon personlig boost att monotont producera hat hela dagarna, vilket jag också sade uppriktigt på det sista utvecklingssamtalet. Man erbjöd mig förvisso en chefsposition, där jag skulle ägna mig åt att koncentrera hatet och dessutom få säljansvar.

Ändå valde jag till sist att byta karriär. Istället ägnar jag mig åt skövling och är numera utbildad drifttekniker för Jordätare. Det är en fantastisk apparat som tuggar i sig fyra-fem kvadratkilometer av Jorden om dagen. Framför jordätarna finns skog, åkrar och myrar. Bakom den lämnas damm och grus och på något magiskt sätt har allt av värde i marken tagits upp av maskinen. Ut från Jordätaren kommer sedan mineraler, fibrer och essentiella kolkedjor. Allt detta kan sedan användas till produktion av pengar, nya Jordätare och hatfabriker - och egentligen vad som helst marknaden begär.

Nu har tyvärr mitt arbete automatiserats. Driftsstyrning och programmering av Jordätarna sker centralt från en enda plats i världen. Jag och familjen måste dessutom flytta härifrån eftersom Jordätarna framgångsrikt skördat marken häromkring, och älvarna, fjällen och skogarna är borta. Till förmån för nya penningar förstås.

Nu undrar jag hur jag kan kombinera mina kompetenser i en ny karriär, eller om jag helt måste byta spår och flytta till storstaden? Har svårt att hitta något eftersom nästan allt arbete nuförtiden går ut på att administrera produktion av pengar, hat och skövling, men ingen som utför själva jobbet (och jag är värdelös på pappersarbete :O).

Tacksam för svar!
Prosa av Peter Matsa
Läst 832 gånger och applåderad av 20 personer
Utvald text
Publicerad 2016-03-22 18:59Bookmark and Share


  aol
Verkligen en så tankeväckande text,
2018-03-12

  Connie VIP
Härlig läsning! Ett tips: Företagen skriker efter folk med spetskompetens! Kan man både virka och knyppla kan det bli ett uppsving i karriären :D

2016-12-01

    ej medlem längre
Haaahaa! Härligt!
Du tuggar dig, som vanligt, rakt in i hjärnan. Så bra Peter. Tack! För god läsning! / K
2016-11-30

  Gisela Nordell
verkligen tankvärd text!
2016-05-03

  S-E Forslin/same
F E N O M E N AAA L T!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2016-03-24

  TrollTörnTrappan VIP
Du kunde avancera in i världens centrala system... och tugga i dig utav bara helsicke - tills de tömda kablarna är redo att fyllas av tvåor o treor istället för ettor o nollor ;-)
2016-03-23

  Staffan Nilsson
Argt, angeläget och välskrivet.
Geofagi är ett gissel!
"Driftsstyrning och programmering av Jordätarna sker centralt från en enda plats i världen" - får hoppas att därifrån fördelas också vinsterna rättvist över jorden.
Eller är jag för naiv?

2016-03-22
  > Nästa text
< Föregående

Peter Matsa
Peter Matsa