Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

NARRSTOLTHET

Jag smyger andlöst
 försiktigt
i slottets dunklaste vrår
i skuggor av vapensköldar och död
ser storögt av rädsla 
runt varje hörn
lyssnar
ovanför mig hör jag dans och sång
och skratten av hundratals poeter
de håller bal
över kött, blodigt guld och stulna metaforer

Jag rättar till
min narrkåpa
sträcker mödosamt ut min kropp
klär mig i illusionen av glädje
min dammiga dräkt 
färglös av livsskymning
min blick bara gnistor i regnet

Dörren till salen är tung
var inte tänkt att öppnas
av en sådan som mig
Ljudet av höga hästars dans
och vrål av utklädda vargar
slår emot mig
med odjurets andedräkt
Eldar etsar ljus i hundra poeternas ansikten
dansen avtar
när jag kliver in

Jag har förberett mig länge
och lyfter mina inte ännu avhuggna händer
ibland yrväder av dikter
slitna till konfetti
tvåhundra ögon
lyfter sina piskor
och jag hjular lydigt och sjunger
som den gycklare jag är

Min röst sjunger om mörkret
maskerat till skamlöst skratt
poeterna tappar
sina knivar
och klöser i natten
men finner
att jag är för liten
för att såras

Jag är narren
i dikternas slott
clownen ni alla behöver
för att
inte se
hyckleriet och smutsen

Ni kan lägga det på narren
och fly in i elden

jag är innerligt stolt
över att skickligt
kunna undvika
de stora elefanternas dova dödliga tramp
de höga hästarnas fradga
och lyckas skriva
och leva i det ni kallar mörker.

Jag skrattar tyst
i skuggorna.






Fri vers av Jan Linderoth
Läst 273 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2010-10-27 15:25



Bookmark and Share


  aol
verkligen skickligt skriftat,
2010-10-28

  lodjuret/seglare VIP
Utöver några stav- och formfel finner jag texten ypperligt underhållande, trenne trollstavar förtjänte den
2010-10-27

  swimsus@gmail.com
Så här var den, dikten du nämnde!
Man dras tillbaka i en tid då detta är full verklighet, men med annorlunda scensättning så är dikten samtid ändå, skulle kunna vara vilken narr som helst en lördagsnatt, iförd dammig dräkt och illusion av glädje. Vem skulle dock inte vilja kunna undkomma blickarna lika snabbt som man anlänt, och dra sig tillbaka till ett skyddande tryggt mörker. Du sätter knorr på känslan värd stående applåder.
2010-10-27

  Johan Bergstjärna VIP
Intressant och inspirerande om den största av personligheter: narren, clownen, men dom hade säkert inget lätt liv...
2010-10-27

  Mats Henricson
Outhärdligt skickligt skaldat , spårar en genial kritik mot vissa åsiktsyttringar här (rätta mig om jag har helt fel !) . Den här skriftställningen är så raffinerad så att jag blir helt andlös ! Fantastiskt !
Bokmärker !
2010-10-27
  > Nästa text
< Föregående

Jan Linderoth
Jan Linderoth