Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
kunde inte låta bli, just denna dag av trevliga gudtjänster (nå, somliga är ju allt annat än trevliga). Mitt syndrom pockar på. Vi är ett enkelt släkte, vi tornedalingar. Jag skäms såklart. Vilken kyrka vill ta emot en sådan här predikant i sin sal?


Missionärsställningen



Hela mitt liv är ett samtal till Honom. Jag öppnar det rum som står låst inom mig, i stum bedjan är jag så innerligen tacksam att jag fått möta Dig. Att jag får fröjden att skina i gudligt krusidull, får vistas i lent bo som komplement till krispiga åthävor och fet mat, till rullande hjul och tickande sekel. Att lilla usla fega masken till jaget i mig får jubla i stilla sittande sinne över glädje, saligheters sav och tack käre min gud att du ödmjukat Dig; att du visat mig vägen till getternas magra betesmarker, till renarnas slaktplatser, till de bästa fiskesjöarna. Jag kan nu luta mig tillbaka på stranden medan siknäten klipps sönder; slå mig till ro i försynen över att Du gud allsmäktige fader lyfter den tjyvfiskade laxen ur älven och lägger dessa rundmagade gåvor vid mina genomtvättade och nysmorda fötter; på samma vis som Du lägger de allrasom skönaste blommorna i min av impulser löddrande famn - de varelser som skiner av renaste gull, av alabaster och av smördeg. Inuti djupet av de mest välsedda och ändå gömda, men ännu icke alldeles förgrämda, hemligheterna lägger du med fast hand, ändå varligt, dessa ännu jordiga skönheter i mitt knä, å fader. Å halleluhja, min gud - för din väldiga hand om min blodfullt böjda herdekäpp och styr den mot den plats på den hjortronmättade myren som, i grådunklets avtonade lyster, skiner som vore den en dräktig droppe nyss släppt ur klarast glimrande nymf. Amen.




Fri vers av Per Teofilusson
Läst 510 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2010-11-01 20:54



Bookmark and Share


  Ingmar Hård VIP
det borde vara obligatoriskt för kyrkor att då och då lyssna till avvikande men skickligt tal
hur skall de annars utvecklas
2010-11-02

  Inkarasilas
Ah, det är skönt läs. I en grå kyrka är du välkommen och inte en tår vare sig i öga eller glas ska släppas ned.
2010-11-01

  queenia
ärligt imponerad av din skrift..

fasen vilken bra missionärsställning du fått till



så drypande, så humoristiskt

med en gnutta, allvar..

och att sanningen faktiskt bor där..

tack för denna läsning!
2010-11-01
  > Nästa text
< Föregående

Per Teofilusson
Per Teofilusson