Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

jag måste gå hem

vart var min vilja
det där året
när våren kom.


tänk om jag finge
vakna brevid dig
alla sömnspunna
mornar


jag tror att jag
skulle vilja det


varför springer
mina ben
när de vet
att jag

vart var min vilja
det där året
när slaget kom.


tänk om jag
när du trodde
tänk om jag gjorde
någonting
som inte borde


vart var min vilja
den där gången
då viljan sa åt mig
att jag ville bli
här.






Fri vers av Elin Katten Lo VIP
Läst 255 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2011-02-14 21:36



Bookmark and Share


  August L S
Stilla och ömt. Det är vackert och sorgligt.


Samtidigt saknar jag det yviga, den syrliga, lite förbittrade humorn, de tvära kasten. Eller så är det bara så att det är mindre hemskt när någon reser ragg mot det som drabbar. Det är skrämmande att böja sig för slagen, att komma tillbaka för kärleks skull. Som ju folk ofta gör i våldsamma relationer. Sen är det förstås en väldigt bokstavlig tolkning.

Slaget som kom kan ju vara väldigt mycket mer än stryk. Ett bakslag är en tolkning som ligger nära till hands. Något stort hände, som förändrade allt. Det kan även vara ett slag, som i en strid. Året kanske var en kamp mot väldiga odds, som till sist segrade.

Det slår mig att jag nog läst fel första gången. Jag tänkte att det var givet att det skulle vara kontemplationen över en relation som gått i stöpet. Men vad ser jag egentligen i texten?

Jaget saknar. Det är en dikt om saknad.
Jaget förebrår sig sin avsaknad av styrka, mod eller vad det nu kan vara. Det året borde jaget inte ha sprungit sin väg, utan stannat. Eller i alla fall kanske gjort någonting mer än vad den gjorde, eller mindre. Det finns inget entydigt svar, bara självförebråelse. Och saknad.
Det kanske har med döden att göra. Kanske är det därför det inte finns några svar på frågorna. Alla trådarna slits av, och ingen kan svara på de lösa ändar som finns kvar.

Dikten heter "jag måste gå hem", vad kan det betyda?
Kanske var det ett hem som benen sprang ifrån. Kanske måste jaget återvända dit för att försöka hitta sina svar. Eller så har jaget gått ute och grubblat alldeles för länge, ältat tankarna om och om igen och måste gå hem nu. Till sist kommer man inte längre.
2011-02-16
  > Nästa text
< Föregående

Elin Katten Lo
Elin Katten Lo VIP