Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En tröstestund


Jag trär på mig min döda pappas kofta och går ut till ljusa senkvällen och fåglarna, efter regnet. Dröjer mig kvar under månen, som är som en ost från Ipswich, och den lyser för mig. Jag behöver det, att den rullar där i sotsvarta rymden, och tittar just på mig. Böjer nacken, låter kroppen krumna, som mellan barndomens kyrkbänkar. Då i svårbegriplig skam, i skam över det ystra och villiga, men nu mer i en gest; i mild eloge för arvet, som på lek. Jag blir stående en bit bort, från de vanliga stråken: ja, det var här mitt barn lekte när han var riktigt liten, det har gjort om lite, jaha, lagt till en grillplats och några stenplattor på vägen dit. Jag tumlar handlöst genom åren: han var så intensivt söt, så färdig. Jag tyckte så mycket om honom, och jag kan nästan minnas hans skratt. Den kyliga luften letar sig in mellan mina kläder och jag skakar av mig leendet som vill bli gråt. Jag går till mig, tänker att jag vill dricka kaffe på bit, sitta vid köksbordet, vänta tills alla fönstren på andra sidan gården släckts, ett efter ett. Det vore trevligt med den där lilla bandspelaren nu, liten som en smednäve, intill mig på vaxduken: jag vill höra Harry Brandelius & Sylvan Boré med Cupolorkestern och deras version av Nidälven, plocka med pelargonen, kanske flytta fram den från gardinen.




Fri vers av Per Teofilusson
Läst 351 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2011-05-16 23:45



Bookmark and Share


  Anders Nordlander VIP
fint skrivet
2011-06-10

  Måna N. Berger
Din "Tröstestund" får mig att tänka: var finns människan, egentligen, på resa mellan fjärran barndom och ett föränderligt nu, mot oviss framtid. Hon behöver trygghetsskapande bilder - en kofta, fullmånen, bandspelaren, liten som en smednäve, på vaxduken - för att hålla fast i något i raset genom tiden. Som tröst. För att finnas.
2011-05-17
  > Nästa text
< Föregående

Per Teofilusson
Per Teofilusson