Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

TUTTI FRUTTI

Clementin, lime, melon,vilken är smakligare
kiwi eller krusbär,
inhemska bär smultron eller blåbär.
Blåbär mörkblåa, vilda och behagliga,
dem äter människobarnen
även björnar, rävar och fåglar upp.
Jordgubben är sommarens drottning
doftar, smakar, smeker ögonen.
Liksom en jättekotte är ananas,
primadonna med sin fjäderhatt,
torde vara en utmärkt söt förpackning.
Apelsin , en vitaminbomb, liten sol,
solägg fylld med gyllene, ätbara strålar!
Söderns fruktträdgårdar har många namn
Mirabel, i solen mognade citrusfrukter
Dalia, vackra appelsiner
Maghelio, Luisa, Moro, Torello, Pepita,
Susie, Pascal......

En sammetslen munsbit,
ett gyllene solägg är aprikosen.
Grapefruktens smak är besk,
leendet blir till en grimas ,
tre smakliga polare formar en släkttrio
grönskiftande, söt sweetie
stor, klumpeduns pomelo
en rynkig stackare är ugli
därför är den även en fuling
Kaki liknar en orange tomat, carambola
en gul stjärna dekorerar många kakor
Skogens mörka skönhet är björnbär.
Körsbär är inte kiwi inte heller bär
eller kinesiskt körbär
men en frukt med en sten inuti.
Citrusfamiljens småttingar heter
clementin, mandarin, tangerin och satsuma
alla de är jultidens delikatesser!

Till Schwarzwalds kaka hör kirsch och körsbär
plommon simmar i brännvinet i slivovits,
Kinas kejsares mätress dricker
en romantisk fruktdryck, litsi de luxe!
Mango-tango, heter desserten där
myntan dansar med alla sommarens bär
Apfelstrudel döljer äpplen och russin
en delikatess alldeles härlig.
Äpplet är sägenomspunnet
erotikens och eviga ungdomens symbol.

Sammansättningsklassiker
äpplet, kanel, russin och vanilj tillsammans
med kardemumma, hasselnöt och maräng
formar äppelpomena.
Papaya är ett gräs,
tillsammans med kiwi och banan
heter den papagino!
Passion, en rynkig skönhet,
är frestarens hemliga vapen.
Skaparen skapade en stor mängd
härliga bär och frukter till levandes hälsa
att äta och att njuta, till ögonens glädje
att titta på och att beundra.




Fri vers av Heikki Hellman
Läst 427 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2011-06-02 14:08



Bookmark and Share


  L Patrik W Johansson VIP
Fin sommartext fullspäckad eller ska jag säga fullfruktköttad med fakta som gör att man måste läsa långsamt, vilket är bra

Schwarzwald är en favorit
men vid födelsedagen vankas det hemgjord jordgubbstårta
som oftast

Be well,
LPWJ
2011-06-05

  La Magnólia VIP
En underbar och läsvärd beskrivning av all naturens dyrbarheter och skönheter!
2011-06-04

  Minkki VIP
Härligt rolig och vitaminrik läsning! Men nu är murkeltid ;)
2011-06-02
  > Nästa text
< Föregående

Heikki Hellman
Heikki Hellman