Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Kan en själslig rannsakan skapa en bättre värld? Eller är det bara din verklighet som gäller?


Rättigheter är de svagas argument

När vaknade texten och slog mig på käften?
Måste ha varit en hägring full av bitterhet
när tidvattnet våldtog mina sinnen.
Där stod du med ett finger i luften
och briserade ut dina sanningar till
omvärlden och vi andra små liv
förmultnades i din ordkompost.

Rättigheter är de svagas argument,
medan jorden fortsätter snurra och
solen sprider sitt ljus
över mänsklighetens skuggor.
Vi andra får äta skyldigheter till frukost
och vi fortsätter vår kamp
mot den dagliga dosen
av förtjänt anti kritik mot vår uppsyn
som tydligen provocerar de rättfärdiga.

Klosterlivet skrattar åt våra utsvävningar
och vi når nya höjder av idioti
så fort vi bemöter ett frustande gråt med empati.

Kan handfallenhet bli ett rättesnöre
att följa för våra små
obetydliga celldelningsprocesser?

Låt rättigheterna födas ur hungriga munnar
och göra oss påminda att vi inte är
olikheterna i ett stilleben,
vi är bara svultna själar
på väg till samma slutmål
och det kan få den starkaste
muskeln att förtvina av rädsla.

Där, just där på podiet står du
med den överdrivna sanningen
och målar allas horisont som något förbjudet.
Där rycker du ifrån det
som borde vara en allmäning
till egen soppskål
och med syrets uppdelning av gränsvärden
slår du sedan ner dina välputsade
fingrar i bordskanten med nonchalant vinkning.

Värdet devalveras utanför
aktiekapitalets makt och vi
förvränger oss själva in till
en flodbädd av grönska skapad
ur små förnimmelser av uppdiktade egon.

Vi är i slutänden likt början nakna
och utlämnade och beroende
av varandra för att lyckas bibehålla helheten.

Istället hukar vi ständigt
då vi ger varandra käftsmällar
på löpande band och morgondagen
bjuder inte på fler lärdomar än de vi redan har.

För rättigheter kommer alltid vara de svagas argument.

När vaknade texten och slog mig på käften?

När öppnades Pandoras Ask och spred harmoni?

När lyckades mörkret fånga ljuset?

(aldrig)

Naturlagarna kommer alltid
studsa mot vitkalkade väggar
och finna den balans som hela
vårt Universum är beroende av.

Hur fort du än springer.
Vart du än gömmer dig.




Prosa av Max Poisé
Läst 443 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2011-08-16 13:29



Bookmark and Share


  Kungsfågeln
Wow!! Vilken text, vilket språk och så sant.
2011-08-16

  Emme VIP
Du är bara för bra för att
vara sann :-) jag blir nästan
kär i dina texter :-)
2011-08-16
  > Nästa text
< Föregående

Max Poisé