Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Monter #49


På en rysligt skär kudde i monter #49 ligger en liten flaska med Karl XI:s ögondroppar. En smutsgrå pipett är fastsatt vid flaskhalsens mynning. Det sägs att när konungen var på riktigt dåligt humör lade han sig i en av sina kammare och applicerade en till två droppar i vardera öga. Efter ett par blinkningar var regenten på så sprudlande humör att det krävdes ett helt följe pager för att hålla honom sysselsatt de närmsta timmarna, under vilka han raljerade om sina fylleslag tillsammans med Gyllenstierna, ömsom bullrigt skrattande, ömsom sentimentalt hickande. Fram emot småtimmarna kom han gärna in på det komplicerande förhållandet mellan honom och modern Hedvig Eleonora (som han hävdade mer än en gång medvetet sänkt ner honom i växlande varma och kalla bad, enligt egen utsago för att härda honom), men vid det laget hade mer än hälften av pagerna vanligtvis somnat. Kungen fann det då för gott att ta en pris snus och sedan dra sig tillbaka. Dagen efter förnekade han å det bestämdaste allt som inträffat och lät vem som än opponerade sig slita spö på Stortorget, till allmänhetens båtnad.




Prosa (Fabel/Saga) av Cronopio
Läst 512 gånger
Publicerad 2011-08-18 23:20



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Cronopio