Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

den nya vildmarken

storskogen representerar
inte längre detta vilda
så som vi romantiskt
vill betrakta den

i själva verket
är det en plantage
där exakta beräkningar
om framtida virkesuttag
ligger till grund
för ekonomiska kalkyler

ett kapital
som står sig säkrare
än värdet av mången
industriell produktion

du tror, när du
vandrar genom
de raka furornas
pelarsalar där
vindarna susar
i de höga kronorna

och den sjunkande
solens strålar
färgar barken orange,
att du befinner dig
i vildmarken

ingenting kan vara
mera fel

denna skog är
inget annat än en sådd
som ska ge skörd

inte på årsbasis men
vart femtionde år

du tänker när du
finner spåren efter
Den vandrande vargen
Den brummande björnen
Det listiga Lodjuret
Att du anar det vilda

Stammen av skogens
Stora rovdjur är
Ingenting annat än

besättningar av minutiöst
Kontrollerade jaktbyten
Med radiosändare
Inopererade i sina kroppar

Njuter du av
De spånbelagda löpspåren
Med elslingor och
Lysande lampor

Ser du vid sidan av
trädens höga kronor
Spegla sig i tjärnens
Mörka vatten?
En fisk som slår?

Fisken i vattnet är
Utsatt och planterad
För fritidsfiskarens
Höga nöje

vildmarken är
något annat

i trassliga slysnår
mellan kullfallna
stammar

i de begränsade
mellanrummen
mellan vägar

där ingen människa
längre sätter sin fot

skapas den nya
vildmarken

frodas
ogräset

lever
sällsynta grodor

förökar sig
kaninerna

där finner vi
den nya vildmarken





Fri vers av Anders P VIP
Läst 534 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2011-09-12 18:28



Bookmark and Share


  Vind
"Det är ändå myrorna som tar över i planteringen" som det sades i visan (på ett ungefär)... och det känns på sätt och vis både skrämmande och hoppfullt.

Vältänkt text, rakt igenom!
2011-09-17

    ej medlem längre
Om jag hade läst den här texten som "blindtest" hade jag gissat på Göran Greider som författare. Han skulle kanske ha kallat den Virkesåkern.

Vad jag tycker om Göran Greider? Han är min favorit! Bättre omdöme kan jag inte ge.
2011-09-13

  vera gade VIP
något litet hopp infinner sig !
2011-09-12
  > Nästa text
< Föregående

Anders P
Anders P VIP