Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Stundom känns det lite förvirrande
och inte så lätt att förstå
vad det är som fortgår




Fredstrevare och Krigsförklaringar

Nog är det väl känt
att sanningen
är krigets första offer

Frågan är 
vad som är krig
och vad som är fred

Skillnaden är 
inte sällan
om ljuset är släkt
eller om det är tänt

Ty sanningen
kan blott bara
avgöras om
och när
vi kan urskilja vad
som egentligen hänt

Krig är ofta en demokratisk process
Den enes majoritet
är den andres förlorade sucess

Vinnaren skriver historien
men historieskrivningen kan bli
första steget i utvecklingen
till det som blir nästa krig

Vi ser inte skogen för alla träd
och valet av väg är inte lätt
ty skogen har mången stig
där träden växer alltför tätt

Freden utgör inte sällan
tid för den förfördelade
att skapa allianser
positionera sig
och vittra källan

för att kunna gillra
den avgörande fällan
i nästa krig

Stundom är den öppna krigsförklaringen
den enda sanna fredstrevaren
för den som i tystnad lider
i en värld där välfärd
endast gynnar överlevaren
Den som hävdar den starkes rätt

Till krig
leder mången stig

Krig uppstår oftast här och var
när vi bygger upp vårt försvar
för
nationer
regioner
institutioner
och inte minst
marknader
och
illusioner

Att skilja på krig och fred
att se vad som är vad
är inte på något sätt särskilt lätt

oftast handlar det om förhållningssätt
oavsett om det gäller
syster och bror
eller
nationer där osäkerheten är för stor

Att vara är att varseblivas
och att varseblivas i tillräcklig grad
för att kunna känna att man är
är ofta en ständig krigsförklaring
då marginalkostnaden för att känna sig glad
väger dubbelt så tungt som
marginalglädjens intäkt

oavsett om vi är nationsgrannar
eller om vi råkar vara släkt

Freden blir till syvende og sist
en ekvilibration
mellan 
fredstrevare och krigsförklaring
i utsökt svårförklarlig samvariation ...




Fri vers av Peter Stjerngrim VIP
Läst 365 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2011-12-26 06:07



Bookmark and Share


  Regn & Grus
*Stundom är den öppna krigsförklaringen
den enda sanna fredstrevaren*

Ett synnerligen fritt & skönt tankesätt..
2011-12-28

  Suzy med punkterna
Gillar ditt språkbruk!
Funderar vidare en stund i känslan du gav
2011-12-26

  Lavinia Röd
Tänkvärt!
2011-12-26
  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP