Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Å ena sidan, å andra sidan...


Spräckta småbrukardrömmar


Hör ylet av vargar
där de tassar
i fäbodsmark

Sargade husdjur
ligger spridda

Inga stängsel garanterar
helt och fullt

Bonde ska tåla
ta alla risker

Det gråts mycket
i dessa dagar

Ingen går torrskodd
genom dalaskogar

men, stadsborna vet ju bäst




Fri vers (Fri form) av Jack E. Gladh VIP
Läst 198 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2012-08-23 19:19



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
I Yellowstone nationalpark valde man en gång i tiden att utrota vargen. Sedan gick det åt helvete med parken tills någon förstod vitsen med att ha varg där. Skillnaden i Sverige är förstås den att de som har djurhållning och försöker försörja sig på det, inte har det i någon nationalpark. De som får sina djur rivna av varg har svårt att skydda sina djur. Att de inte tillåts skydda dem genom att skjuta vargen känns trist och idiotiskt. Men samtidigt finns det jägare som inte har något annat syfte med att skjuta rovdjur, än att de hatar dessa djur. Jag tror att om vi skall kunna ha kvar såväl vargen som även gårdar med djurhållning, så måste de djuren människan månar om få ett bättre skydd. Som det är nu är det ju alldeles otillräckligt. Svaret, anser jag, är inte att utrota vargen, det har vi väl inte ens rätt till om man ser till naturen i stort. Godtycke bör inte få styra, varken på landsbygden eller i regeringskretsar, statliga verk och så vidare. Vi måste hitta kreativa lösningar för såväl djurhållning som hur att odla på åkrarna, bönderna borde få bättre betalt för mjölken också. Att vi som bor i staden inte tycker oss ha råd med att köpa mjölk till familjen är märkligt, vi har ju råd med teve, dator, mobil och en massa annat oumbärligt. Mjölk och vetttig mat hemma och i skolan däremot, det anser vi oss inte ha råd med.
2012-08-24

  Ulf D VIP
Intressant, med perpektivbytet och konflikten storstad och landsbygd. Å andra sidan har vi ännu ej skyddjakt på fordon som skördar fler offer
Hursom helst en komplex frågeställning med många intressenter. Liv går till spillo under tiden, trist.
Nyttig läsning!
2012-08-23
  > Nästa text
< Föregående

Jack E. Gladh
Jack E. Gladh VIP

Mina favoriter
FROST