Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Interlingua / svenska___ Se videon: http://youtu.be/dTz0AxnVA0E


Pangaea

Pangaea – le continente gigantesc
durante cento milliones annos
illo sol regnava sur le planeta
inglobante tote le terra firme

Illo se extendeva del polo al polo
como un littera ”c” enorme
e le calide mantello terrestre
lo sempre pressava in alto

Illo era circumferite
de Panthalassa, le sol oceano,
vaste, profunde e tanto grande
como omne le mares hodierne

In iste tempores prehistoric
le mundo era totalmente differente
hic habitava animales e plantas
extincte desde longe tempore

Omne cosas al mundo se cambia
certe lentemente, altere rapidemente
e nihil es eterne
salvo le cambiamento ipse

Plure vices le continentes se univa
pro postea, de novo, separar se
in un ballo tardive del placas tectonic
dansate durante eones

***

Pangaea - den gigantiska kontinenten
under hundra miljoner år
härskade den allena över planeten
och förenade allt fastland

Den sträckte sig från pol till pol
som ett enormt "c"
och den heta jordmanteln
pressade den ständigt uppåt

Den var omgiven
av Panthalassa, den enda oceanen
vidsträckt, djup och lika stor
som alla dagens hav

I dessa förhistoriska tider
såg jorden helt annorlunda ut
här bodde djur och växter
som sedan länge är utdöda

Alla jordiska ting förändras
vissa långsamt, andra hastigt
men inget består för evigt
förutom själva förändringen

Kontinenterna förenade sig flera gånger
för att sedan, på nytt, separeras
i de tektoniska plattornas makliga dans
som varar i eoner




Fri vers av Ken Taurus
Läst 380 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2013-04-30 22:59



Bookmark and Share


  Bengt H VIP
Önskar jag hade haft dig som geografilärare (hur nu det skulle ha gått till).
2013-09-08
  > Nästa text
< Föregående

Ken Taurus
Ken Taurus