Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Växlingarna

Några doftande penseldrag
och så är våren förbi.
Vände du ryggen till igen
för att spana mot sommaren?
Eller stod du lutad över en hög med brännbart
från vinterns plikter,
utan att märka koltrastens uppmaning
att följa rökpelaren
mot den ljusnande himlen?




Fri vers av Jan Simonsson
Läst 474 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2013-05-30 06:06



Bookmark and Share


    Gerd-Karin Nordlund
Jag njuter när jag läser texten. Naturen det livgivande - hav, skog, blommor, de fyra årstiderna av Vivaldi sjunger inom mig. Dramatik som man inte kan undgå.
2015-11-09

    tehdog
Uppskattar den starka bilden som dikten mynnar ut i, starkt. Och den första kommentaren här under – "vi har annat att tänka på", till exempel hur vi maximerar upplevelsen av våren, maximerar förnimmelsen av våren; alla på sitt eget sätt, förutom från framför en sexitotumsskärm då kanske. Kudos!
2015-09-12

  L I V
Jo jag är galet inuti nuet och är kroppsligt och mentalt på samma plats...så gott det går i alla fall...tycket om hur du fick läsaren att tänka till om det som är viktigt på riktigt
2013-07-25

  Anita Westin
Den här skiljer ut sig. Gillar.
2013-07-15

  Heikki Hellman
Det är sannt att numera har årstidernas skift förändrat. Årstiderna liksom glider från en till annan. Beror det på förändringar i klimat...? Trots allt jag vill även bedra mig men jag anser att acceptera och ta emot fyra årstider är viktigt, en sorts livets salt som ger krafter att fortsätta balanserat liv!
2013-05-31

  Ulf Lagerholm
Det just det här jag slås av varje vår. Att liksom inte vara på plats som vittne när väl våren kommer. När börjar våren, var slutar den, när är det sommar? Kan tyckas som irrelevanta funderingar, men visst är det sådant människor går och funderar på. Vi som bor häruppe i norr är så präglade på fyra distinkta årstider, allt sedan barnsben har vi fått lära oss att vinter, vår, sommar och höst är något absolut, något med tvära vassa kanter. Nu är det ju inte så. Som så mycket annat är klimatväxlingarna en process, ett skeende som över tid utvecklas mycket långsamt. Förr i tiden när människan uteslutande hade sin näring ur jorden och vattnet, när naturen var folks stundliga arbetsplats, la man naturligtvis märke till skiftningarna på ett helt annat sätt. Det är nog därför den digitala nutidsmänniskan så ofta känner sig snuvad på tex våren. Hon verkar tro att det handlar om en programpunkt. Nästan som en sextiotumsskärm man kan bänka sig framför, för att sedan, i HD-format, bli serverad hela förloppet under en halvtimme, med alla detaljer, och allt naturligtvis matat i kronologisk ordning.

Nä, vi hinner inte med. Vi har annat att tänka på.

Triggande text som fick mig att sväva ut ordentligt. Gott!
2013-05-30
  > Nästa text
< Föregående

Jan Simonsson
Jan Simonsson

Mina favoriter
vunnen