Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
antijantetext Bilden: Leonardo Da Vinci


Mångsysslaren

~*~

Jag minns så väl
dem, där de satt bakom en dörr

den vita dörren in till rummet i mormors stuga

vi pratade för att lära känna varandra bättre

men lika chockad som jag var då jag kom
över att inte vara ensam barn där den dagen
lika saknande var jag då de åkte

hälften av alla fotografier är barnposeringar
men några är riktiga bilder ur livet

jag känner dem inte bättre för det
de närmast jämnåriga eller yngre i släkten
jag känner de äldre bättre
jag har alltid gillat äldre bättre

jag känner mig inte ens hemma i min egen generation
av eviga tonåringar
jag har alltid strävat efter de äldre
att fullända hantverket
och komma dit som blott de äldre nått

som en yngling efter en Sensei
så många saker som jag lärt mig som jag inte kunnat innan
autodidakta kunskaper efter inspiration
insupandes lärdomar och inte idiotvatten

minns indianerna varnandes för eldvatten

i en värld där varje människa ska göra blott en sak
och aktiverar den simplare delen av hjärnan alltför länge
når inte samma höjder av förstånd längre
samförstånd, anledningen att människan finns
passar månghantverkaren aldrig in
liksom trubaduren jagandes av smeden och fiskhandlaren i Asterix bysamhälle

inte nu och inte då
men både då och nu finns vi alltid
har vi alltid funnits
vi mångsysslare

*

Då nya Jan Johansson talanger utnyttjas i reklamjinglar istället för det de var ämnade för
virtuosa pianosymfonier

när det kommersiella späder ut det konstnärliga
som ekon av det förgångna, replikasmycken och minnen av det som hörts förut
det görs även inom filmens värld
då behövs de som går sin egen väg

där i landet utanför

att vara i centrum är att själv bjuda till hov
till presskonferens likt Zlatan

inte att överraskas av kameror upp i ansiktet utan lov
och kalla alla som ej är svenssons för dårar
vansinne är att leva som en robot och ej ta eget ansvar
för jorden mot alla de som förstör den
media förvränger bilden som de vill ha den
det är de som vill ha den lättsmälta musiken liksom maten
som ger avgaser ut i etern

det är inget liv för en hälso och miljömedveten connoisseur
tänker mångsysslaren

där det ska klinga vackra toner och fågelsång
och djuren ska låta i Amazonas som ett tecken på att världen är frisk

2 Jul 2013

L Patrik W Johansson

se även:

http://www.poeter.se/Las+Text?textId=1514807

 




Fri vers (Fri form) av L Patrik W Johansson VIP
Läst 648 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2013-07-10 15:30



Bookmark and Share


  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
...ett litet fint epos över svunnen tid som går igen....
2013-11-16

    ej medlem längre
Bra ,intressant med både humor och allvar!
2013-07-11
  > Nästa text
< Föregående

L Patrik W Johansson
L Patrik W Johansson VIP