–Vi är en grupp äldre kvinnor som alla vill värna livets okränkbarhet. Och eftersom vi är mellan 60 och 90 år bär vi mer än tusen år av samlad kvinnlig visdom, har Jyoti räknat ut.

”The international council of 13 indigenous grandmothers” bildades i USA 2004 på Jyotis initiativ. Sedan dess har de träffats med tolkningshjälp på sju språk ett par gånger om året. Med bistånd från privata donatorer och volontärarbetare har de kunnat ses i både Amazonas regnskogar och hos exiltibetanerna i Dharamsala. I år välkomnades de till Sverige av den samiska kulturarbetaren Laila Spik, även om hon inte tillhör gruppen. Dock räckte aldrig pengarna för att ta sig ända till hennes trakter i Gällivare.

 
 

–Vi har samma grundtanke, säger Laila Spik, att värna den kunskap som mödrar, mormödrar och farmödrar överfört genom alla tider. Det gäller inte bara för de här 13, utan för alla urbefolkningar i världen.

Fastän de är spridda över jordklotet finns frågor som förenar Laila Spik och de 13 grandmothers: de delar en djup oro för hur vi använder naturresurserna och de anser att allt utgår från goda relationer – både till andra människor och till naturen.

Rådslaget, som öppnar på torsdag med plats för cirka 500 deltagare, har programpunkter därefter. Människans förhållande till de fyra elementen får var sin heldag. Under ”jordens dag” ska man diskutera den nya gruvdriften och Ojnareskogen, medan frågan om Östersjön och Vättern kommer upp under ”vattnets dag”. Allt kombinerat med medicinfrågor och inramat med tre ceremonier per dag vid elden ..."