Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Mandelblom i träd, jag tror i israel, bild från https://sites.google.com/a/levhaemek.tzafonet.org.il/kita3-1/


Mandel

Mandelträdet är ett rosenträd

däruti växer blom och frukt

I fruktens kärna finns ett frö 

mandeln kallad

så egentligen då ingen nöt

 

Så god!

Så gott!

 

Fett och näringsrikt

näringsriktigt

 

Redan under 1500-tal kom

mandeln till vårt land

och vi har inte tröttnat än

 

Häri finnes ju

fullt av E-vitamin, en kraftig antioxidant,

Magnesium,folsyra, B1, B2, B3, B6, Kalcium, Järn, Kalium, Zink, Karoten

Selen och Fosfor finns där med liksom högkvalitativt protein

 

Enligt studier och erfarenhet är mandeln

mycket bra för hjärtat

Det är väl Evitamin, magnesium och goda fetter som

samverkar därtill

Och Järn är ju med så hälsosamt

för en kvinnokropp

 

så gott

så god!

 

Mandelmjölken

av de malda fröna, ja av mandeln,

är så skön för huden, gom och själ

Långt nyttigare än kalvens mjölk

som vi ju stjäl från den

 

Men bittermandeln bör undvikas

Den är framodlad och finns ej i det vilda

Ändå kan man finna den ibland bland sötmandeln

då bittermandelträd titt som tätt finns på sötmandelträdsodlingen,

där de påverkar pollineringen, och då ock skörden,

positivt

Men  bittermandeln är giftig och bör spottas ut

 

 

 

 http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Almond

 
Mandelträd i jerusalem


 Thumbnail for version as of 07:08, 3 April 2013
mandelblom o frukt
klicka så blir bilden stor

 

 
Mandelträd med frukt
klicka så syns det bättre

Mandel är ett träd inom plommonsläktet och familjen rosväxter. Mandelträdet bildar stenfrukter, och inuti kärnan i frukten finns ett frö som är det som går under namnet mandel.

(wikipedia)

 

 

 

 

 

 
bilden blir ju större om man klickar på den..:)

 

 

 




Fri vers av Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Läst 911 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2013-09-05 08:27



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Äter dagligen mandel.
2014-05-06

  limerick
Hälsosam kunskap och så vackert illustrerad!
2013-09-05

  walborg
Tack Du flitiga generösa för bild och text! Visste ingenting av detta! Sparar och begrundar och lär mig. Mandelmjöl finns i butikerna nu.
2013-09-05

    ej medlem längre
så fin..
2013-09-05

  Quasimodo
Mandel-massa till dig för detta inlägg!
2013-09-05
  > Nästa text
< Föregående

Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)