Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
I Apg. 3 står om undret då Petrus botar en ofärdig man vid "sköna porten" i kristen litteratur kallas "gyllene porten" och är en av de äldsta nuvarande portarna i Gamla Jerusalems stadsmur. Enligt Hes. 44:1-3 ska Jesus komma genom den. Egen bild.


Den sköna porten.


I kristna apokryfa var porten

en skådeplats för möte mellan

Marias föräldrar Joakim och Anna

och blev ett vanlig motiv i målningar


På arabiska är porten känd som

"det eviga livets port" och i gamla tider

var porten känd som den vackra porten


Den osmanske sultanen Suleyman 1

spärrade av porten 1541 för att

förhindra Messias inträde


Den gyllene porten är en av de få förseglade

portar i Gamla Jerusalems stadsmur


"Han förde mig tillbaka till helgedomens yttre port,

den som vetter mot öster.

Den var stängd.


Herren sa till mig:

denna port ska vara stängd

och får inte öppnas.


Ingen får gå in genom den,

ty Herren, Israels Gud,

har gått in genom den.


Den skall förbli stängd.


Men fursten får sitta där

och hålla måltid inför Herren.


Han skall gå in genom porthusets förhall

och sedan gå ut samma väg"

Hesekiel 44:1-3




Övriga genrer av Bibbi VIP
Läst 967 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2014-01-17 21:07



Bookmark and Share


    maija tuori

Intressant läsning tack Bibbi
2014-01-20

  aol
intressant läsning verkligen,
2014-01-19

    ej medlem längre
Inte ens på glänt får Herrens port vara, men jag nöjer mig med att solen går upp där...
2014-01-18

  Eva Helene VIP
Fint detta!
2014-01-18

  Beatriz Quevedo de Hansen VIP
Varmt tack för en fin berättelse och bild!
2014-01-18

    ej medlem längre
Intressant att läsa, fin bild.
2014-01-18

  walborg
Blir alldeles hänförd och varm av denna berättelse och så bilden till. Innerligt tack Bibbi!!!!
2014-01-17

  ResenärGenomLivet VIP
Det är så trevligt att läsa om dina upplevelser...fint...
2014-01-17

  louisegirl
Mycket fin text!
2014-01-17
  > Nästa text
< Föregående

Bibbi
Bibbi VIP