Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
...i de ortodoxa judarnas kvarter nära där vi bodde. Hit kunde vi gå eller ta spårvagn då det var svårt att hitta parkeringsplats för bil här. Bild av mitt barnbarn Isaac Forslund 10 år.


Den judiska marknaden


En obeskrivlig upplevelse

att vandra omkring här

och hitta det man sökte från

sabbatsljus till shofarer eller bönesjalar,


judarnas fantastiskt söta goda frukter,

till godis i alla valörer och rökt korv,


getostar i en mängd olika sorter


kläder och allehanda souvenirer,

kosher kött med regler i 3 Mosebok

och fisk givetvis och mycket annat


Gata upp och gata ner och på tvären

fantastiska restauranger av olika typ


men inför solnedgången fredag ropas ut

att försäljningen måste upphöra ett dygn


inför sabbat då ALLT stannar av trafiken,

all form av försäljning och överblivna varor

ges åt de fattiga har det berättats för mig


Mitt på gatorna där tidigare trafiken rusade fram -

aldrig hört så mycket envisa tutningar som här -

promenerade nu de ortodoxa judarna med sin speciella klädsel


och oftast hela familjer till lekplatser och umgicks i största allmänhet

uppklädda till max och ett och annat "shabbat shalom" kunde tilldelas

också till en icke jude men det sågs inte med blida ögon om någon körde bil...


Allting så annorlunda och något för mig så fullständigt nytt som vi fick förklarat för oss

av hotellpersonalen där vi bodde som stod till tjänst till max i alla frågor vi bar på...

En resa som satt spår och som jag aldrig kommer att glömma Det är då säkert...




Övriga genrer av Bibbi VIP
Läst 471 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2014-01-18 11:26



Bookmark and Share


  Minkki VIP
Fina minnen!
2014-01-26

  ResenärGenomLivet VIP
Härliga minnen att bevara...
2014-01-21

    ej medlem längre
Shalom Bibbi. Du har väl märkt att herrarna gungar på kroppen närde mässar eller står still, det gör jag också!
2014-01-18

  walborg
Underbart att få ta del
2014-01-18

  Palett
Så fina bilder från din minnesrika resa !
2014-01-18

    ej medlem längre
Då har du mycket att minnas i vinter.
2014-01-18

  Stefan Albrektsson
Tack för alla dessa härliga resebilder och texter!
2014-01-18

  louisegirl
Så fint skrivit!
En sådan fin upplevelse
glömmer man aldrig!
2014-01-18
  > Nästa text
< Föregående

Bibbi
Bibbi VIP