Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Bordsneger

Det var en vanlig dag. En helt vanlig dag. Jag stötte på honom när vi skulle stiga på tåget till S:t Petersburg från Helsingfors. Och när jag säger att jag stötte på honom så menar jag att jag stötte till honom så att han ramlade omkull och började svära på finskurgiska blandat med ryska som den värsta kåkfarare. När han väl hade rest sig upp igen och borstat av sig så tog han motvilligt i hand när han såg att tågkonduktör tittade på oss.
Sedan steg vi ombord på tåget och av en slump så visade det sig att vi hade kommit i samma kupé. Förutom jag och min tystlåtne kamrat delade vi cell med två gamla tanter i övre hundraåtttio- eller nittioårsåldern. De var för sin ålder verkligt pigga men hörseln var inte den bästa. Så jag var ganska säker på att de inte skulle höra något när jag nyfiket frågade:
- Har du rymt?
Han tittade sig först omkring, som om någon kunde gömma sig i kupén där vi befann oss eller som om han med blott synen skulle kunna avgöra om tåget var avlyssnat.
- Visst fan har jag rymt, svarade han sen. Jag har rymt och kommer aldrig tillbaks oavsett vad hon bönar och ber. Nu får det vara nog. Jag kan inte vara hennes bordsneger längre.
- Nej, det kan man ju förstå, svarade jag. Fast jag har aldrig hört talas om bordsnegrer förut så låter det ju inte som särskilt trevligt att vara en. Det måste jag säga.
- Där har du fel! skrek han plötsligt upprörd. Det är det bästa man kan vara! En bordsneger hos en fin dam, det är allt jag har velat bli helat mitt liv. Det var vad min farfar var och det var vad min far var. Jag tänker inte låta dig din erbarmlige knottjord tala nedsättande om mitt yrke!
- Ursäkta, svarade jag. Jag är inte härifrån. Där jag kommer ifrån kan neger ibland uppfattas som ett nedsättande uttryck.
- Nedsättande! Vad har du att säga om nedsättande eller uppsättande! En neger har i vart fall alltid varit bättre än ett vitt djävla lakan till ansikte som du har!
Sedan knackade konduktören på dörren och sa att det var dags att lägga sig och sova. Efter fem sekunder så hade min upprörda kompis börjat snarka. Högljutt. Och jag började i mitt stilla sinne fundera på om jag verkligen befann mig där jag trodde mig vara.




Fri vers av Sebastian Noll
Läst 508 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2014-03-07 23:59



Bookmark and Share


  Onders
du har fattat det här.
2014-10-17

  Engel
En alldeles fantastisk text.
Jag får intrycket av att den är skriven i någon form av hypnotiskt tillstånd.
2014-04-26

  livets_vår_51
trodde du mena att din kuk har fastat, som att den var religiös
2014-03-09
  > Nästa text
< Föregående

Sebastian Noll
Sebastian Noll