Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
(Barbara Helsingius var i ungdomen fäktare på olympisk nivå. Min första kontakt med henne var hennes "gymnastiska inhopp" i skolan då vår gympalärare blev mammaledig ).


Vad är det för fel på ---

 

Den finlandssvenska trubaduren Barbara Helsingius har gjort en rad fina översättningar av finska visor och sånger. Hon har genom åren kommit ut med flera skivor, till de allra tidigaste hör albumet Spegling. Det är en samling av både finska och finlandssvenska visor, inte bara i genren "de mest älskade", utan också nyare musik.

En av sångerna är en förundringsvisa,  en stor förundran över ett DU - Vad är det för fel på Dig? Visan har en trevligt springande rytm och melodi, med en välinprickad synkop vid de centrala orden "på Dig". De följs av bredpenslade toner som i någon annan sångares tappning kunde bli snudd på vräkiga eller bräkiga. Icke så med Barbara Helsingius vänligt humoristiska tolkning.  Textens udd är visserligen riktad mot ett Du, men blir aldrig vass som en florett.

Det roliga i sammanhanget är det där med läsarens tolkningsföreträde. Det gäller tydligen också lyssnerskans, för när jag är extra glad finner jag mig ofta sjungande på visan med ett lätt personligt stuk - Vad är det för fel -- på mig? trala-laa-la-laa-la-la-laa. Särskilt ofta kommer jag på mig med den här sången i trappan när jag är på väg för att träffa vänner. Melodin, texten, rytmen har helt enkelt satt sig i tassarna och tar fram glädjen över att för vänner duger jag precis som jag är.

Vågar man kalla detta en tassig form av esprit d'escalier?  Om Einstein vågar böja på tiden, så...

 

2014-03-29   13:15
Prosa (Kortnovell) av Minkki VIP
Läst 613 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2014-03-29 12:15Bookmark and Share


  Connie VIP
Tack för otroligt bra läsning!
2014-05-08

  Hans Christian
Blir glad av dessa ord :o) Kan se dig sjungandes i trappan. *LER*
2014-04-28

  © anakreon VIP
Att ge läsaren/lyssnaren tolkningsföreträde tycker jag är prov på den engagerade artistens generositet och integritet,
Sann konst uppstår alltid i ett eller flera sinnen hos oss som är lyckliga nog att upptäcka och låta oss famnas av fantasteriet.
Stor varm kram!
Calle
2014-04-26

    Lars Gullberg VIP
Henne ska jag kolla upp. Ja jag har också sån där tvångstanke som spritter ut i läten av olika sånger, den bara fastnar så går jag där och nynnar, de kan va olika melodier men oftast glada ofta gamla truddelutter av t. ex snoddas. Nä jag har aldrig nånsin lyssnat på honom ändå fastnar hans små melodier. märkligt
2014-04-14

  walborg
Härligt att läsa om Babben som jag kände i min ungdom
2014-03-29

  Bibbi VIP
Gillar Dina tankar.
2014-03-29
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP