Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Märta- i valet och kvalet

Märta Person jobbar på övertid- det har hon gjort i hela sitt liv. Varenda muskel och led kränger sig och värker, från morgon till kväll. Hon är rar och rund, blommig och nypermanentad dagen till ära. Hon har ju inte råd att gå på salong, så det är Bettan som hjälpt henne stajla till det med medlet på extrapris  hon hittade i den där billighetslådan på Coop med en massa utgångna varor. Märta är dubbelarbetande flera gånger om, hon har många att pyssla om- men hon klagar inte, att ta ansvar för sjuklingarna i släkten är en så självklar plikt så varför skulle hon ens ifrågasätta. Men hon ser att dom far illa, hon ser att nu jävlar går fan på torra land.

Oskar får aldrig recepten utskrivna när han ska ha dom, och inte heller får han någon tid hos psykdoktorn när han ska ha det. Märta har fått ringa Ragnar i byn bortanför Kärrträsk flera gånger, när hon inte mäktat med Oskar som klättrat högt som lågt och slagit vilt omkring sig. Märta är allt lite trött ibland, om sanningen ska fram- och ledsen när hon ser gamla mamma sovandes med huvudet i mattallriken på hemmet hon bor på - när hon kommer dit på besök och inte en personal syns så långt ögat kan nå.

Märta torkar tåren som retfullt sliter sig, tar ett djupt andetag och biter ihop så bestämmer hon sig uppgivet och stoppar ilsket röstsedeln i kuvertet- Dom där SD och han Jimmy är nog inte så farliga som dom säger- Dom bryr sig ju om att sjukvården och gamla mamma ska bli bra- Det vore nog skönt ändå, om det kunde bli någon lättnad på bördorna. Dom där SD är nog snällare än folk säger. Märta vill ju bara att alla ska må bra- och varför ska man krångla till allt så förskräckligt, det har Märta aldrig förstått sig på, hon är ju bara en enkel människa.
Övriga genrer (Brandfackla) av Carola Zettergren
Läst 398 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2014-09-15 14:37Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
En av de kärleksmässigt och etiskt svåraste texterna jag läst här. Den är bara för bra...fy fan vad skickligt fångat !
2015-12-03

  Lars Hedlin VIP
TAck för en text som berör
2014-09-15
  > Nästa text
< Föregående

Carola Zettergren
Carola Zettergren