Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Karlakärran



Orgelskalv i sky uppstämmer
sorgesorl ur jordejämmer
tårar över natten stänker
högblå glitterögon blänker,
hovars dån från himlahästen
vagnen för föröver fjärran
genom valvets stenportsfästen
drömda dras på Karlakärran.

Frihetståg bort port framskrider
norrskensvåg de döde rider
Jorden nedanför sig sänker
skogstjärnssvart då stjärnor skänker
ledsagsljus för sagomärren
steg och silverskrud åt skritten
där ur disindränkta kärren
går vår Karlavagn i ritten.

Still stod stod i tusenåren
likt av stoft på runden bunden
blint vi såg de frusna spåren
blinka blekt bak pärlelunden,
väg var skymd där rymd nedblossar
bländeljus åt mörkerdalen
att då tider skenor lossar
öppna upp opalportalen.

Droskgestalt ur stallet skenar
strålbestrött står stigens stenar
stegrat stjärnespektrats toner
lyser väg ur dimensioner,
vintergators grindar rämnar
mot det vida lidna lämnar
glömda spår att åter glöda
för till födsel jordens döda.







Bunden vers (Rim) av anathema VIP
Läst 310 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2014-12-14 04:27



Bookmark and Share


  RitaBrunner
Runometrisk versmått passar ypperligen i en berättelsedikt. Finlands national epos Kalevala är skriven med detta versmått :)
Jag har också roat mig att lägga till rim som inte ursprungligen krävs och jag tycker om dina och om de många alliterationer som du också fått med här.
Strålande helt enkelt!

2014-12-14

  Katinka VIP
Intensivt gnistrande denna underbara förtätade juldikt. Starkt och fint diktat!
2014-12-14

    ej medlem längre
Tycker om det fulländade flytet över raderna. Fint rimmat med ett ordval som gör texten lätt att läsa.
Likt ett mäktigt skådespel där färden går genom himlarymderna.
2014-12-14

  Eva Akinvall (emca~vargkvinnan)
Helt underbart. Så vackert skaldat
2014-12-14
  > Nästa text
< Föregående

anathema
anathema VIP