Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Många påståenden från psykologisk vetenskap är felaktiga eller kan misstänkas vara felaktiga


Psykologisk vetenskap

Forskningsresultat kan inom psykologin ofta inte bekräftas vid en upprepad studie. I tidskriften Science 28 aug 2015 rapporteras resultatet av 100 upprepningsstudier av resultat redovisade i tre ansedda psykologiska facktidskrifter.

Totalt bedömdes endast 39% av de ursprungliga resultaten ha blivit bekräftade vid upprepad studie. De upprepade studierna hade genomförts på så sätt att de så väl som möjligt efterliknade respektive ursprungsstudie.

Det fanns även en tendens att de upprepade studiernas resultat blev svagare än ursprungsstudiernas i de fall ursprungsstudiernas resultat bekräftades.

Utfallet av de 100 upprepningsstudierna inom psykologi ger stöd för att vi inte kan lita på enstaka studier. Det finns även inom annan vetenskaplig litteratur många exempel på hur enstaka studier gett olika resultat.

Det inses även att få studier, t.ex. två eller tre studier med samma resultat, inte behöver vara särskilt mycket att lita på. Alla kan t.ex. ha samma metodfel eller olika metodfel eller alla kan vara resultat av en förväntanseffekt i samma riktning.




Prosa av boen
Läst 273 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2015-11-17 15:19



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Det är så det är, alla vetenskapliga teorier är underdeterminerade data, vilket bevisades av Poincaré för 150 år sedan.
Det betyder att ett och samma datamaterial kan generera eller motsvaras av ett oändligt antal teorier - sedan är det närmandet som skiljer,
2015-11-17

  Göran Gustafsson VIP
Det är så vetenskap fungerar, och det är ju bra.

2015-11-17
  > Nästa text
< Föregående

boen
boen