Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag besökte Syrien i början av 2000-talet: Damaskus, Aleppo, Hama, Homs, Palmyra. I dag arbetar jag en smula med flyktingar från Syrien och andra länder i öster. Vart är världen på väg?


Damaskus, Syrien, pro war


två tonårsflickor med en vattenpipa
var sin kopp starkt sött kaffe
på en bar i Damaskus basarkvarter
välte världen över ända
med sina kepsar
tighta toppar
och bara fötter i vippande sandaler

de gamla männen
vid bordet intill
verkade oberörda
i sitt samtal om sakernas tillstånd

kanske var det bara jag
den fördomsbelastade västerländska modern
som häpnade över flickornas öppna närvaro
i dessa beslöjade omgivningar

luften söt och kryddig
mycket hett
en åsna bredvid ståndet
med brända mandlar

allt var rofyllt, osprängt
så mycket oskuld
flickorna, männen, jag

resor gör mig förvirrad
inte ens min egen kropp
har rätt passform
jag är för stor och vit
och rädd för magsjuka
och min oförmåga att pruta

senare tänker jag
att jag borde ha köpt den mörkröda mattan
säkert barnarbete
men i alla fall
en sådan chans kommer aldrig igen

och i Damaskus Aleppo Homs Hamas Palmyra
blandas sprängsten betonggrus
med mänsklig vävnad flickor farbröder
mödrar pojkar drömmar liv

en sådan chans kommer aldrig igen




Fri vers av lena köster
Läst 305 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2016-01-29 14:10



Bookmark and Share


  Eila
Vet du vad jag säger bara det jag så vad säger du jag säger att jag vet jag och vad säger den som vet jag säger att Syrien är och har varit ett söndermanglat land under en terrorgrupp
2016-01-31

  Larz Gustafsson VIP
Just det...På Barbados hade jag faktiskt en brevvän.
Indonesien har jag läst mycket om.
Men journalist blev jag aldrig.
Ambitionsnivån var för låg. Och gymnasiebetygen likaså.

2016-01-31

  Onomatoprofet VIP
Javisst ja, Larzzzzzz vet inte bara allt om Syrien, mellanöstern, Sydafrika, Australien, Barbados, Indonesien och Nepal. han har varit där och jobbat som journalist. Dessutom vet han exakt vad alla andra läser

Själv läser han Avpixlat, avskalat och rasifierat
2016-01-31

  Larz Gustafsson VIP
Kriget i Syrien handlar om att USA, Saudiarabien, Turkiet och Qatar givit sitt stöd till terroristgrupper som krigar mot den lagliga regeringen under president al-Assad.
2016-01-29
  > Nästa text
< Föregående

lena köster
lena köster